Ul­ko­mail­le myyty ko­hu­fil­mi Hy­my­poi­ka en­si-il­taan

Ensi-iltaansa viikonloppuna tulevan Hymypoika-elokuvan ohjaaja J. P. Siili myöntää, että hänen esikoisfilminsä on aiheuttanut yllätyksiä.

Ensi-iltaansa viikonloppuna tulevan Hymypoika-elokuvan ohjaaja J. P. Siili myöntää, että hänen esikoisfilminsä on aiheuttanut yllätyksiä. Leffan eroottisesti rohkea markkinointi on kirvoittanut melkoisen kohun.

"On yllättävää, että tämän takia on revitty pelihousut. Se on kuitenkin elokuvan itsensä kannalta koko lailla epäoleellista", Siili korostaa.

"Toivottavasti nyt, kun filmi päästään näkemään, se aiheuttaa keskustelua myös varsinaisista aiheistaan. Tämä on koskettava ja järkyttäväkin tarina."

Siilin mukaan Hymypoika kuvaa sitä, miten yhteiskunta on muuttunut yliseksuaaliseksi, jopa pornograafiseksi. Niinpä leffan tarinassa helsinkiläispojat päätyvät filmaamaan "kaikki panonsa".

Toinen elokuvan jo tuottama yllätys on ollut Siilille ja muulle tiimille paljon mieluisampi. Kansainvälinen myyntiagentti Wild Bunch osti Hymypojan myyntilistoilleen jo ennen leffan ensi-iltaa.

"Wild Bunch -kauppa on todella tärkeä. Taitaa olla ainutkertaista, että kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä filmiagentti ottaa elokuvan listoilleen jo ennen kansallista ensi-iltaa", ohjaaja kehaisee.


Uusia filmikasvoja

Hymypoika on esikoisfilmi myös tuotantoyhtiölleen, Helsinki-filmille. Niin ikään leffan pääosien näyttelijät ovat monelle katsojalle uusia kasvoja. Pääosissa nähdään Jussi Nikkilä, Jenni Banerjee ja Reino Nordin.

"Minulle filmin seitsemästä keskeisestä näyttelijästä neljä oli tuttuja jo aiemmin. Se auttoi etenkin elokuvan teon alussa", ohjaajadebytantti kertoo.

Siilin luottonelikko nähtiin jo hänen tv-sarjassaan Juulian totuudet. Sarja voitti vuonna 2002 arvostetun Prix Italia -palkinnon.

J. P. Siili olettaa, että Hymypojasta ei pysty näkemään suoraan ohjaajan omia esikuvia.

"Leffallamme ei ole elokuvallista esikuvaa. Tämä filmi lähtee aiheistaan ja teemoistaan. Toki minulla on suosikkeja kuten Peckinpah, Sergio Leone ja Michael Mann, mutta en usko saaneeni heiltä suoria vaikutteita. Pikemminkin voisi olla kyse makujen yhtäläisyydestä", tulokas makustelee.


Seksikohtaukset ehkä helpoimpia

Hymypojan luotsi väittää, että filmin paljastavat seksikohtaukset eivät olleet pulma näyttelijöille.

"Se oli lähtökohta. Oli alusta asti selvää, että kaikilla ei ole koko ajan vaatteet päällä, koska lähdimme tekemään filmiä yhteiskunnan yliseksualisoitumisesta."

Siilin mukaan seksikohtaukset olivat itse asiassa leffan ehkä helpoimpia otoksia.

"Filmin eroottiset kohtaukset olivat yksinkertaisimpia ja selkeimpiä. Ne oli myös harjoiteltu hyvin, tarkkojen nuottien mukaan."

J. P. Siili kertoo, että Hymypojan taloudellisen kannattavuuden rajaksi on arvioitu 110 000-120 000 katsojaa. Ohjaaja kuitenkin uskoo, että tuo voidaan ylittää.

"Olemme haaveilleet kakkosella alkavasta katsojamäärästä."