Luitko jo tämän: Bus­si­kus­kit eivät aina pääse tau­ko­ti­loi­hin ves­saan, osa joutuu käymään tar­peil­laan met­säs­sä

koti-kaleva: Ihana jo­kai­se­na vuo­den­ai­ka­na – puu­ta­lo­yh­tiön ai­nut­laa­tui­suus hurmasi ou­lu­lais­per­heen

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen otet­ta­va vah­vem­min sään­te­lyn piiriin

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Uk­kos­myrs­kyn saldoa: Vedet kel­la­riin, pieniä paloja, kaa­tu­nei­ta puita ja Lidl kiinni

Ukkosrintama riehui Oulun seudulla tuoden mukanaan rankkasadetta, salamoita, kovia tuulen puuskia ja rakeita torstaina iltapäivällä.

Oulun keskustan Lidlin lattiat lainehtivat vettä. Länsi-Tuirassa vesi nousi kadulle.
Oulun keskustan Lidlin lattiat lainehtivat vettä.
Oulun keskustan Lidlin lattiat lainehtivat vettä.
Kuva: Teija Soini

Ukkosrintama riehui Oulun seudulla tuoden mukanaan rankkasadetta, salamoita, kovia tuulen puuskia ja rakeita torstaina iltapäivällä.

Vettä satoi niin voimakkaasti, että kaupungilla useat sadevesikaivot täyttyivät ja vesi nousi kaduilla.

Oulussa mitattiin maan runsaimmat sateet: vesi kohosi Vihreäsaaressa 53,1 millimetriin.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palomestari Kimmo Virkkala kertoo, että myräkkä aiheutti parisenkymmentä tehtävää Oulun alueella.

Ukkosrintama väistyi Oulun päältä iltaseitsemän aikoihin. Oulun seudulta ukkosrintama siiryi Pudasjärven ja Koillismaan alueelle sekä Kainuuseen.

Salamat aiheuttivat hälytyksiä, vettä oli tulvaksi asti

Taloihin ja puhelinpylväisiin iskeneet salamat käräyttivät rakennusten sähkökeskuksia ja aiheuttivat useita tarkastustehtäviä ympäri Oulua.

Tyrnävällä salama löi puhelintolppaan, josta se eteni taloon aiheuttaen vaurioita. Oulunsalossa salama iski omakotitalon savupiippuun sytyttäen kytöpalon.

Oulun keskustan Lidl suljettiin vesivahingon vuoksi. Myös Etu-Lyötyssä jouduttiin pumppaamaan vesiä liiketiloista.

Pelastuslaitos on myös saanut ilmoituksia eri puolelta Oulua kellaritiloihin ja autohalleihin päässeistä sadevesistä. Esimerkiksi Hiukkavaarassa yhden kasarmirakennuksen kellarikerroksen työtiloihin tulvi vettä.

Rankkasateiden aikaan usein tulviva pohjoinen alikulkukäytävä oli kello 14 aikaa kulkukelpoinen. Vettä oli noin kymmenen sentin korkeudella.

Lukijan mukaan Mustasuontien alikulku tulvi ja auto oli pysähtynyt keskelle kaistaa veden saartamaksi. Palomies ohjasi liikennettä Mustasuotien alikululla.

Martinniemessä purjevene joutui laskemaan purjeensa myräkän vuoksi ja odottamaan paikalle pelastuslaitoksen yksikköä.

Lisäksi pelastuslaitos joutui raivaamaan muutamia myrskyn kaatamia puita.

Huonosta ajokelista varoitus

Kovat sateet koettelivat Ilmatieteen laitoksen mukaan koko Pohjanmaata ja Koillismaan ja Kainuun aluetta. Myös Lappi on saanut osansa.

Tieliikennekeskus varoittaa, että ajokeli voi muuttua hetkellisesti huonoksi tai erittäin huonoksi päivällä ja illalla rajujen kuurosateiden ja tuulten vuoksi. Kuurosateessa vesiliirron riski kasvaa ja näkyvyys heikkenee merkittävästi. Tieliikennekeskus kehottaa autoilijoita sovittamaan ajonopeutensa kelin mukaiseksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sade on ollut kovimmillaan arviolta kahden aikaan iltapäivällä lounaasta koilliseen ulottuvalla sadevyöhykkeellä.

Ukkonen katkaisi sähköt tuhansilta talouksilta Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa. Kainuussa myrsky on katkontu puita sähkölinjojen päälle.

Ilmatieteen laitos kertoi jo eilen, että kyseessä on mahdollisesti kesän voimakkain ukkosmyrsky, josta voi seurata laajoja tuhoja puustolle ja sähkökatkoja.

Ylen mukaan Oulun seudun sähkössä on varauduttu ukkosmyrskyyn hälyttämällä valmiuteen lähes 30 työntekijää.

Kaleva.fi seuraa ukkosmyrskyä.

Lähetä sääkuva tai -video numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta!

Katso säätiedot ja sadetutka Kaleva.fi:n sääsivulta.

Katso kuvia myräkästä.