UEFA näyttää ar­mah­ta­van kan­nat­ta­jien ken­täl­le ryn­täyk­sen, joka johtui his­to­rial­li­ses­ta miesten EM-ki­sa­pai­kas­ta – Pal­lo­lii­ton mukaan asia voidaan vielä tutkia

UEFA:n mediapalvelu ja kurinpito vahvistavat: Suomea vastaan ei ole aloitettu kurinpitomenettelyä Liechtenstein-ottelun tapahtumista.

Riehakas kisapaikkajuhla ei tuo Palloliitolle edes sakkorangaistusta. Suomi voitti Liechtensteinin 3–0 Helsingissä viime perjantaina ja varmisti EM-kisapaikan 2020.
Riehakas kisapaikkajuhla ei tuo Palloliitolle edes sakkorangaistusta. Suomi voitti Liechtensteinin 3–0 Helsingissä viime perjantaina ja varmisti EM-kisapaikan 2020.
Kuva: Arttu Laitala

Huomautus 14.12. kello 9.39: Toisin kuin alla olevassa jutussa kerrottiin, Suomi sai lopulta sakkorangaistuksen. Virheen oikaiseva juttu täällä.

UEFA:n mediapalvelu ja kurinpito vahvistavat: Suomea vastaan ei ole aloitettu kurinpitomenettelyä Liechtenstein-ottelun tapahtumista. Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan kurinpitomenettely voi vielä alkaa.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA jättää rankaisematta Suomen Palloliittoa Suomi–Liechtenstein-ottelun jälkeisestä kannattajien kentälle ryntäyksestä.

Suomen miesten maajoukkueen historiallista kisapaikkaa juhli kentällä päätösvihellyksen jälkeen yli tuhat katsojaa.

UEFA:n mediapalvelu vastasi Lännen Median kysymykseen mahdollisista sakoista ja käsittelyn aikataulusta seuraavasti:

– Mitään kurinpitomenettelyjä ei ole aloitettu perjantaina 15. marraskuuta pelatun Suomi–Liechtenstein-karsintaottelun jälkeen.

UEFA:n mediapalvelun mukaan tieto on tarkastettu ja saatu kurinpitomenettelystä vastaavilta.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande ei pidä tietoa vielä varmana.

– Arvaukseni on, että prosessi voi vielä alkaa ja todennäköisesti alkaa. Se, että kurinpitomenettely ei ole vielä alkanut, ei tarkoita ettei se voisi alkaa.

Suomi ei ole UEFA:n kurinpitolistalla

UEFA:n verkkosivuilla julkaistiin keskiviikkona lista kaikista muista kurinpitomenettelyyn joutuvista marraskuun EM-karsintaotteluista.

Suomi–Liechtenstein-ottelua ei näy viimeisimpien kurinpitopäivitysten listalla, eikä Suomi ole UEFA:n vastauksen mukaan ole menettelyyn ainakaan vielä joutumassa.

Sen sijaan Portugalia ja Tanskaa tutkitaan heidän otteluissaan tapahtuneista kentälle ryntäyksistä. Muita kurinpitomenettelyyn joutuvia maita ovat Romania, Belgia, Hollanti ja Norja. Tapaukset ratkaistaan UEFA:n kurinpitoelimen kokoontumisessa 12. joulukuuta.

Suomen tapauksessa lieventävänä asianhaarana voidaan pitää saavutuksen historiallisuutta ja sitä, että Palloliitto oli varoittanut UEFA:a etukäteen kentälle ryntäyksen mahdollisuudesta.

Lisäksi järjestyksenvalvojilla oli varasuunnitelma pelaajien ja tuomarien turvaamiseksi, kun he asettautuivat tiiviiseen ketjuun pukukoppikäytävän edustalle.

Lähes sata vuotta ilman MM- tai EM-paikkaa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ehti pelata jalkapalloa lähes sata vuotta ennen ensimmäistä MM- tai EM-kisapaikkaa. MM-kisoja on pelattu vuodesta 1930 ja EM-kisoja vuodesta 1960.

Kesän 2020 EM-kisoissa maajoukkue tekee historiaa osallistumalla joko Pietarin ja Kööpenhaminan tai Rooman ja Bakun alkulohkoon.

Suomen miesten maajoukkue on edustanut olympialaisissa vuosina 1912, 1936, 1952 ja 1980. Paras sijoitus on neljäs vuodelta 1912. Olympialaisissa eivät kuitenkaan ole viime vuosikymmeninä pelanneet parhaat pelaajat.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on pelannut EM-kisoissa kolmesti vuosina 2005, 2009 ja 2013. Paras sijoitus on välieriin pääsy vuonna 2005.

Juttua on täydennetty kello 21.10 Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden kommenteilla. Casagrande epäilee kurinpitomenettelyn alkavan myöhemmin.