Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Mielipiteet: "Huo­ma­sin, että olin paljon po­si­tii­vi­sem­pi ilman ruutua" – Kai­kil­la nuo­ril­la pitäisi olla ruu­tu­ai­ka

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Tyt­tä­ret isän mat­kas­sa

Tänään kuullaan ja nähdään Heinäpään oman pojan, Matti Eskon, 40-vuotisjuhlakonsertti Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. "Ensimmäistä kertaa saan myös molemmat lapseni, Kaisan ja Annan mukaan lavalle," hän iloitsee.

Matti Esko esiintyy tänään ensimmäistä kertaa yhdessä molempien tyttäriensä, Anna Eskonniemen (vas.) ja Kaisa Eskonniemen kanssa kotikaupungissaan Oulussa.
Matti Esko esiintyy tänään ensimmäistä kertaa yhdessä molempien tyttäriensä, Anna Eskonniemen (vas.) ja Kaisa Eskonniemen kanssa kotikaupungissaan Oulussa.

Tänään kuullaan ja nähdään Heinäpään oman pojan, Matti Eskon, 40-vuotisjuhlakonsertti Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

"Ensimmäistä kertaa saan myös molemmat lapseni, Kaisan ja Annan mukaan lavalle," hän iloitsee.

Kaisa Eskonniemi soittaa isänsä keikkarumpalina, nyt hän soittaa myös perkussioita. Nuorempi sisar Anna Eskonniemi työskentelee lastentarhanopettajana ja laulaa nyt isänsä taustakuorossa.

"Tarkoitus on pitää lämminhenkinen tilaisuus sukulaisten ja ystävien kesken", Matti Esko toivoo. Paikalla on tietysti myös vaimo Pirjo Eskonniemi, jonka kanssa Matti on pitänyt yhtä koko tuon 40 vuotta.

"Kotijoukkojen merkitystä ei voi väheksyä," hän tuumaa. He seisovat rinnalla läpi huonojen ja hyvien aikojen. Pirjo itsekin on kotoisin Oulusta, ja pariskunta kävi aikoinaan yhtä aikaa Keskustan kansalaiskoulua.

Matti Esko on maailmalla aina esittäytynyt oululaisena, vaikka on asunut Järvenpäässä vuodesta 1980 lähtien. "Olen aina heinäpääläinen, se ei minusta lähde mihinkään.

Oulu on muuttunut niin hienoksi kaupungiksi, torinrantoineen ja kaikkineen, eikä tässä nyt ole aika kultaamassa muistoja. Olen aina aidosti tykännyt Oulusta, mitään viha-rakkaus -suhdetta ei ole", hän vakuuttaa.

Siksi hän haluaakin palata nuoruutensa kotikulmille ja järjestää 40-vuotisjuhlakonsertin nimenomaan Oulussa.

"Lasken tuon 40 vuotta kuluneeksi siitä, kun laulamisesta tuli minulle ammatti. Silloin elettiin vuotta 1970 ja sijoituin Syksyn Sävelessä kolmanneksi. Kappaleesta Tietää saat viimeinkin tuli hitti ja huomasin elättäväni itseni ja perheeni musiikilla."

Kappale on lämmitetty uudestaan ja se on myös sinkkulohkaisu tulevasta Hallelujah-levystä. Albumin nimi johtaa puolestaan Leonard Coheniin, jonka tyyliin Matti Esko on mieltynyt.

"Huomasin, että minunkin matala ääneni sopii samoihin kappaleisiin kuin nyrkki silimään", mies naurahtaa.

Hänen tunnetuin hittinsä on tietysti Rekkamies, joka tehtiin Elovena-mainokseen 1986.

"Kyllä, tuo on juuri se suuri arvoitus. Koskaan ei voi tietää, mikä biisi nousee hitiksi, eikä hittien merkitystä voida koskaan väheksyä. Ne kuitenkin tuovat artistille sen paksumman leivän pöytään," hän lisää.

Taiteilijan uran varrelle mahtuu monenlaista, mutta jo ihan alussa Matti Eskolle oli tärkeää opiskella muusikoksi. "Kaikkihan alkoi joululahjaksi saadusta nokkahuilusta ja Ukko Noasta. Hoksasin, että tämähän on kivaa!"

"Sitten haettiin Helsingistä höyryjunalla minulle klarinetti. Sen jälkeen pyrin sisään Oulun musiikkiopistoon ja sillä tiellä siis ollaan. Minulle oli tärkeää oppia soittamaan, mutta laulaa en uskaltanut. Olin niin sanottu wc-laulaja. Jossain vaiheessa sitten minut vedettiin solistin tuuraajaksi. Koukkuun jäin."

Tämä ilta on virstanpylväs Matti Eskolle myös henkilökohtaisessa elämässä.

"Täytän ensi viikolla maagiset 63 vuotta. Konsertti saa olla samalla myös syntymäpäiväkonsertti! Mutta en aio jäädä eläkkeelle. Ainoa muutos on, että saan linja-auton alennuskortin. Ajattelin sitten ajella sydämeni kyllyydestä, kun pääsee kerrankin puoleen hintaan."

Matti Esko, Tien päällä 40 vuotta -juhlakonsertti tänään kello 18 Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.