Tytöt he­rut­ta­vat van­hem­mil­taan enemmän rahaa kuin pojat

Lasten kannattaa neuvotella itselleen mieluummin kuukausiraha kuin viikkoraha. Nordean teettämän selvityksen mukaan vanhemmat maksavat kuukausirahaa keskimäärin 32,60 euroa, kun 5,70 euron viikkoraha neljällä kerrottuna on vain 22,80 euroa.

Osa lapsista on onnistunut neuvottelemaan hyvän viikko- ja kuukausirahan. Tytöt nostavat poikia parempaa palkkiota.
Osa lapsista on onnistunut neuvottelemaan hyvän viikko- ja kuukausirahan. Tytöt nostavat poikia parempaa palkkiota.

Lasten kannattaa neuvotella itselleen mieluummin kuukausiraha kuin viikkoraha.

Nordean

teettämän selvityksen mukaan vanhemmat maksavat kuukausirahaa keskimäärin 32,60 euroa, kun 5,70 euron viikkoraha neljällä kerrottuna on vain 22,80 euroa.

Ero on selvä kaikissa ikäryhmissä. Kuukausirahan saajien osuus nousee kuitenkin iän kasvaessa niin, että 14-17-vuotiaista enemmistö saa taskurahansa kuukauden välein. Vastaavasti 6-13-vuotiailla viikkoraha on hallitsevampi maksutapa.

Nordean yksityistalouden ekonomistin Tarja Svartströmin mukaan keskimääräinen kuukausiraha on noussut noin 2 eurolla vuodesta 2002, jolloin edellinen vastaava tutkimus tehtiin. Keskimääräinen viikkoraha on pudonnut saman verran.

Lasten keskuudessa näyttää näin olevan joukko, joka on onnistunut neuvottelemaan itselleen hyvän sopimuksen, Svartström arvioi tutkimuksen esittelytilaisuudessa tiistaina.

Selvityksestä ilmeni myös, että tytöt saavat selvästi enemmän taskurahaa kuin pojat. Kuukausirahoissa ero on merkittävä, sillä tyttöjen tili on keskimäärin 36,40 euroa. Pojat saavat tyytyä 28,80 euroon.

Viikkorahaa tytöt ja pojat ansaitsevat saman verran.

Svartström selitti eroa sillä, että tytöt kypsyvät aikaisemmin kuin pojat. He kuluttavat myös poikia enemmän.

300 miljoonan
euron summa

Lasten saamat viikko- ja kuukausirahat sekä tarvittaessa annettavat ylimääräiset rahat eivät ole yhteenlaskettuna mikään pieni summa. Lasten taskuun siirtyy vuosittain yli 300 miljoonaa euroa.

Lisäksi vanhemmat maksavat edelleen suuren osan lasten kulutuksesta suoraan. Muun muassa matkapuhelinlaskut menevät lähes täysin vanhempien piikkiin.

Kännykkälaskut ovatkin merkittävä tulonlisä lapsille. Jo puolella ekaluokkalaisista on oma kännykkä. Yli 10-vuotiaista matkapuhelin on käytännöllisesti katsoen kaikilla.

Viikko- tai kuukausirahoja ei kuitenkaan saa läheskään kaikki lapset. Puolet lapsista jää vaille säännöllisiä taskurahoja. Svartströmin mukaan hekin voivat saada rahaa tarvittaessa tai vanhemmat maksavat heidän menonsa suoraan.

Nordean tutkimuksessa keskimäärät on laskettu vain niiltä lapsilta, jotka saavat viikko- tai kuukausirahaa. Vastaukset ovat vanhemmilta, joita osallistui tutkimukseen runsas tuhat.

Rahaa eri
tarkoituksiin

Rahan käytössä on selviä eroja lasten välillä. Nuoremmat säästävät enemmän kuin vanhemmat lapset, jotka ovat jo keksineet kuluttamisen autuuden.

Tytöt ja pojat kuluttavat omaa rahaansa eri tarkoituksiin. Tytöillä huvittelu, vaatteet, meikit ja korut nousevat esiin jo 13-14-vuotiaiden ryhmässä. Pojat kiinnostuvat tietokonepeleistä 9-11-vuotiaina, jolloin myös urheiluvälineet nousevat merkittäväksi kulutuskohteeksi.

Kärjessä ovat kuitenkin molemmilla sukupuolilla karkit, limut ja sipsit.