Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Työ­ryh­mä: Ydin­jät­teen lop­pu­si­joi­tus­ti­la ei ehkä riitä

Ydinjätteiden loppusijoitustila ei välttämättä riitä Fortumin ja Teollisuuden Voiman (TVO) jätteille, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä.

Eurajoen Olkiluotoon rakennetaan ydinjätteiden loppusijoitushautaa.
Eurajoen Olkiluotoon rakennetaan ydinjätteiden loppusijoitushautaa.
Kuva: Pekka Peura

Ydinjätteiden loppusijoitustila ei välttämättä riitä Fortumin ja Teollisuuden Voiman (TVO) jätteille, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä. Vasta tunnelien louhintavaiheessa selviää, kuinka paljon kalliolohkoon mahtuu käytettyä ydinpolttoainetta.

Työryhmä selvittää mahdollisuuksia sijoittaa Olkiluotoon myös Fennovoiman ydinjäte. Onkalon omistaa Posiva, jonka takana ovat TVO ja Fortum.

Posiva on varautunut sijoittamaan Olkiluotoon 12  000 tonnia Fortumin ja TVO:n ydinjätettä. Fennovoiman ydinvoimalasta tulisi noin 3  000 tonnia käytettyä uraanipolttoainetta.

Työryhmän mukaan Posivan pitää poiketa tähänastisista tutkimus- ja toimintaperiaatteista, jos myös Fennovoiman jätteet halutaan mukaan.

Mahdolliset tutkimukset Olkiluodon loppusijoitustilan laajennuksesta eivät saa vaarantaa nykyisen loppusijoitushankkeen turvallisuutta ja toimintaedellytyksiä, työryhmä huomauttaa.

Työryhmä jätti väliraporttinsa elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle (kok.) tänään. Ryhmä antaa loppuraportin vuoden loppuun mennessä.