Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Työ­mie­het Väinö ja Robert am­mut­tiin Kar­ja­lan män­ni­kös­sä syk­syi­se­nä sun­nun­tai­na – toi­mit­ta­ja Hanna koki saman koh­ta­lon

Krasnyi borin vuosien 1937-1938 sadoista suomalaisuhreista kirjan kirjoittanut Aimo Ruusunen muistuttaa, että vihollisten tuhoamisen kulttuuri virisi jo neuvostovaltion syntykuohuissa. Nyky-Venäjän poliittinen todellisuus ei ole Ruususen mielestä samaa jatkumoa.

Viipurin läänin Kaukolassa syntynyt Robert Kesseli oli yksi Krasnyi borin lähes 600 suomalaisuhrista.
Viipurin läänin Kaukolassa syntynyt Robert Kesseli oli yksi Krasnyi borin lähes 600 suomalaisuhrista.

Nuorukainen oli pitkänhuiskea. Hänellä oli siniset silmät ja vaaleanruskea tukka. Hänen nimensä oli Väinö Oksa (ent. Wäinö Storfors).

Vuoden 1907 vaiheilla Väinö oli hiukan yli 20-vuotias ostaessaan suurin toivein laivaliput ensin Suomesta Englantiin ja sitten sieltä Yhdysvaltoihin. Hinta oli 192 markkaa.

Väinö oli syntyjään Ulvilan poikia. Niin oli myös hänen vähän vanhempi kaverinsa Kaarlo Latva, joka ylitti Atlantin samoihin aikoihin.

Molemmilla oli Yhdysvalloissa myöhemmin perhe ja työpaikka. Latvat asuivat Newportissa New Hampshiressa ja Oksat runsaan 100 mailin päässä Maynardissa Massachusettsissa.

Syystä tai toisesta Väinö Oksa sai keväällä 1932 tarpeekseen amerikkalaisista unelmista. Hän karisti maan tomut jaloistaan ja muutti yksin Neuvostoliittoon. Hän ryhtyi rakentamaan työläisten paratiisia Mullistaja-nimisessä kolhoosissa Kontupohjan piirin Syrkissä.

Maaliskuussa 1938 hänet vangittiin ja syyskuussa sisäasiainkansankomissariaatin (NKVD) erityistroikka tuomitsi hänet kuolemaan. Syynä oli muun muassa kuuluminen aseelliseen vastavallankumoukselliseen ryhmään.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.