
Leet lähti liikkeelle golfpallosta ja pahvisesta diplomikotelosta. Niiden ympärille muotoutui idea uudesta urheilulajista. Haavipallon ja koripallon risteytykseksi kuvailtu leet on vieläkin melko tuntematon harrastus, mutta huomattavasti kehittyneempi kuin vuonna 2004.
"Taustalla oli ajatus lajista, jonka avulla kenestä tahansa voisi tulla tähti. Esimerkiksi jääkiekko täytyy aloittaa jo lapsena päästäkseen joskus huippujen joukkoon. Leet sen sijaan tarjoaa kaikille mahdollisuuden maineeseen", lajin päävalmentaja Robert Örthén kertoo.
Leetin välineet ja säännöt ovat saaneet nykyisen muotonsa vapaaehtoisista kootun ydinjoukkueen, Team Leetin käsissä. Yksi joukkueen pelaajista on oululaislähtöinen Olli Vallo, joka päätyi aikoinaan leetin pariin kaverinsa houkuteltua hänet lajin esittelytilaisuuteen.
"Aluksi mietimme, että mikähän juttu tämä oikein on. Laji vaikutti kuitenkin todella toimivalta ja idean isillä oli jo alkuvaiheessa aika valmis konsepti."
Sittemmin Vallo on päässyt itsekin esittelemään lajia uusille yleisöille. Hän vietti viime kesän Yhdysvaltain länsirannikolla opettaen lajia yliopistoissa, joiden ympärille suurin osa maan urheilutoiminnasta on keskittynyt.
Leet eroaa perinteisistä joukkueurheilulajeista ennen kaikkea asenteeltaan ja suuremmilta kuvioiltaan. Leetillä ei ole vielä minkäänlaista lajiliittoa tai järjestöä, mutta oma yritys lajin ympärille on jo perustettu.
Leet International Oy:lla on Helsingin lisäksi toimisto Los Angelesissa, jossa yritys käy paraikaa neuvotteluita omasta tosi-tv-ohjelmasta. Ohjelmassa on tarkoitus seurata miljoonapottia tavoittelevien pelaajien matkaa kohti leetin maailmanmestaruuskisoja, jotka järjestetään Yhdysvalloissa ensi vuonna.
Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun Suomessakaan moni ei ole vielä lajista kuullut?
"Meidän unelma on sen verran suuri. Ja jos onnistuu lyömään itsensä läpi jenkeissä, onnistuu siinä todennäköisesti muuallakin", Örthén toteaa yhtään uhoamatta.
Lajin tarjoama mahdollisuus tähteyteen uppoaa hyvin yhdysvaltalaiseen yleisöön. "Suomalaisuus on mielenkiintoinen yksityiskohta, mutta enemmän lajissa kiinnostaa sen tarjoamat mahdollisuudet."
Lajin historiattomuuden vuoksi kaikki pelaajat ovat samalla viivalla.
"Leet voi nostaa huipulle ihan uusia persoonia. Mahdollisuus on yhtä avoin kaikille", Örthén intoilee.
Harjoitus tekee silti leetissäkin mestarin. Olli Valloa lajissa kiehtoo jatkuva kehittyminen.
"Joka treenien jälkeen tuntuu, että on oppinut jotain uutta. Kehityksen myös huomaa helposti, mikä on mukavaa."
Laji sisältää paitsi matalan kynnyksen lähteä mukaan, myös tarpeeksi haastetta harrastuksen jatkamiseen.
Syyskuun alussa Helsingissä järjestettiin maailman ensimmäinen virallinen leet-turnaus, johon osallistui joukkueita muualtakin Suomesta. Yhdistystoiminnan puutteesta huolimatta Örthén uskoo leetiä harrastettavan yllättävänkin paljon.
Miten Oulussa pääsee lajiin kiinni?
"Verkkosivuilta löytää tietoa ja ohjeita lajin harrastamiseen. Sieltä voi tilata välineet ja alkaa treenata. Myöhemmin tänä vuonna sivuille avautuu myös verkkoyhteisö, jonka kautta voi verkostoitua muiden pelaajien kanssa", Örthén kannustaa kaikkia kokeilemaan.