Tv-vuo­si 2003: Nä­ke­miin Arvi

Suomalaista tv-vuotta 2003 ei niinkään määritellyt se, mitä töllöstä tuli vaan se, kuka sieltä poistui. Keskiviikkona 15. lokakuuta Arvi Lind lausui jäähyväisensä ja kiitoksensa yhteisistä vuosista.

Arvi Lind jätti tv-uutiset keskiviikkona 15. lokakuuta.
Arvi Lind jätti tv-uutiset keskiviikkona 15. lokakuuta.

Suomalaista tv-vuotta 2003 ei niinkään määritellyt se, mitä töllöstä tuli vaan se, kuka sieltä poistui. Keskiviikkona 15. lokakuuta Arvi Lind lausui jäähyväisensä ja kiitoksensa yhteisistä vuosista TV1:n uutisten katsojille viimeistä kertaa ja poistui vähäeleisen tyylikkäästi, aivan kuin Suomen luotettavimman miehen imagoon kuuluukin. Näin päättyi Lindin vuodesta 1965 alkanut ainutlaatuinen ura Yleisradion palveluksessa.

Mutta eihän uutissota yhtä miestä kaipaa. Finnpanelin viikoittaiset listat kertovat selvää kieltä: Ykkösen klo 20.30 tv-uutiset keräävät Arvin jälkeenkin kanavan suurimmat katsojaluvut. Poikkeuksena on tietysti Linnan juhlat, joka sai tänäkin vuonna Ykkösellä yli kaksi miljoonaa katsojaa.

Vanhat suosikit pitävät pintansa kaikilla kanavilla. Maikkarin katsojat kuolaavat jatkuvasti Salattujen elämien perään, Nelosen yleisö haluaa tulla miljonääriksi Lasse Lehtisen johdolla ja TV2:n puolella uutis- ja ajankohtaisohjelmat tappelevat kuninkuudesta vain urheilun kanssa.

MTV3:n urheilupuolella oli käydä vuodenvaihteessa melkoinen moka. Kanava nimittäin ilmoitti, että uudenvuoden perinteinen mäkikisa nähdään suorana vain digikanavalla, ja siitähän haloo nousi. Ei auttanut muuta kuin perua puheet ja näyttää kilpailu myös digittömille talouksille.

Paljon voi nyky-Suomessa tehdä, mutta urheilun kanssa ei, jumalauta, pelleillä.
Kun lahjatonkin sai yrittää
Vuoden 2002 Popstars poiki Gimmel-yhtyeen, mutta ohjelman vetovoima jäi vähäiseksi verrattuna brittiläiseen formaattiin perustuvaan Idolsiin. Esikarsinnat houkuttelivat eri puolella Suomea poptähdeksi haluavia yksilöitä, joista pelottavan pienellä prosentilla oli edes etäistä ymmärrystä kyvystään - tai ennen kaikkea sen täydellisestä puuttumisesta.

Tuomaristo antoi rehellisen karua työpaikkapalautetta niin osaajille kuin susiluokan yrittäjille. Yhtäkkiä koko kansan tehtävänä psykologeista pultsareihin oli päättää, saako vapaaehtoisesti kameroiden eteen tulleille ihmisille olla rehellinen vai ei ja lööpit pursusivat Idolsia. Tammikuun yhdeksänteen 2004 saadaan odottaa, kenet kansa lopulta valitsee idolikseen.

Suomalaistettuja formaattiohjelmia nähdään myös vuonna 2004. MTV3:lla kunnioitettavia katsojalukuja keränneen Miljonääri-Joen kotimainen versio, Erja Häkkisen juontama Miljonääri-Jussi tulee ruutuihin keväällä. Ruotsalaiseen Seikkailu Robinsoniin perustuva Suomen Robinson kuvattiin kesällä 2003 Malesiassa ja tuloksia nähdään keväästä alkaen.

Eräänlainen formaattiohjelma oli myös The McCoys Show, joka ei ihan yltänyt Osbournesin surrealistiselle tasolle, mutta pystyi silti hämmentämään viikosta toiseen. Andyn ja Angelan elämän seuraaminen oli omalla karulla tavallaan jos ei rockelämän korkea- niin ainakin peruskoulu. Tai tarkkailuluokka.

Uudet huvittajat
Edesmennyttä Spede Pasasta muistettiin näyttämällä miehen valikoituja paloja takavuosilta. Myös Hannele Laurin, yhden Speden suojatin, ikääntymissarja Kuumia aaltoja nappasi otteen katsojista.

Uuden koomikkosukupolven tuleminen on silti jo tosiasia. Kun Krisse Salminen ilmestyi ruutuun Hyppönen Enbuske Experiencessä, oli helppoa povata komediennelle piakkoin omaa ohjelmaa. Ja tulihan se Krisse Show, johon omintakeinen blondi kutsuu julkkis-"kavereitaan" barbeilla leikkimään.

Yllättävämpi tapaus oli W-tyylin ilmestyminen MTV3:n perjantain iltaohjelmistoon. Ohjelman perusidea kasata talk show'ta, jota ei koskaan nähdäkään, ei ole avautunut ihan kaikille, mutta kulttisuosio on jo vankka. Suomenruotsalainen stand up -koomikko André Wickström on mies paikallaan, mutta nyt jos koskaan on syytä mukailla Timo "Hockey Night" Jutilaa: kunnia kuuluu koko W-joukkueelle.

Unohtaa ei myöskään saa Minna Koskelan ja Heli Sutelan tähdittämää Kumman kaa -komediaa eikä Ranuan kummeja, jossa sketsiviihteen rimaa nostettiin kertaheitolla korkeammalle kuin vuosikausiin.

Ranuan kummien yksi esikuva on klassinen Velipuolikuu 1980-luvulta. VPK saatiin vihdoin dvd:lle, ja telkkariuusintojakin nähtiin. Ainoa looginen tie edetä on tehdä sama homma Mutapainien ystävien kanssa - Tankki täyteenhän markkinoille jo laskettiin. Suomalainen tv-komedia puree dvd:lläkin. Dvd alkaa olla jo joka talouden kamaa, vaikka VHS-nauhoista ei ihan heti eroon päästäkään.

Digi-tv:lle naureskelukin alkaa hiljalleen loppua. Kun lokakuussa 2002 digisovittimia oli 31 000 taloudessa, vuotta myöhemmin laite löytyi jo 126 000 kodista, ja joulupukin sesonki kaunisti lukuja entisestään.