Tuu­li­voi­ma­lois­ta huo­leh­ti­va ou­lu­lai­nen Wind Cont­rol­ler Oy kovassa nos­tees­sa – Rus­kos­ta etä­val­vo­taan noin sataa koh­det­ta Suo­mes­sa ja ul­ko­mail­la

Tuulivoimaloita valvova ja tarkastava yritys uskoo kasvun jatkuvan, sillä uusia tuulivoimapuistoja on rakenteilla ja suunnitteilla roimasti lisää.

Wind Controllerin tj. Kari Koivikko (vas) päivittämässä osaamistaan korkean paikan työskentelyssä, opettajana Ville Seitamo. Oulun kiipeilykeskuksen pääkouluttaja Ville Seitamo (vas.) ja Wind Controllerin toimitusjohtaja KariKoivikko näyttävät, miten esimerkiksi sairauskohtauksen saanut ja tuulivoimalan tikkaisiin takertunut työpari saadaan nopeasti ja turvallisesti alas korkeuk­sista. 
– Korkealta pelastautumisen taitoja ja turvavarusteiden käyttöä on myös kerrattava riittävän usein, jotta kaikki sujuisi turvallisesti todellisessa hätätilanteessa, Seitamo muistuttaa.
Wind Controllerin tj. Kari Koivikko (vas) päivittämässä osaamistaan korkean paikan työskentelyssä, opettajana Ville Seitamo.
Wind Controllerin tj. Kari Koivikko (vas) päivittämässä osaamistaan korkean paikan työskentelyssä, opettajana Ville Seitamo.
Kuva: Pekka Peura

Tuulivoimaloita valvova ja tarkastava yritys uskoo kasvun jatkuvan, sillä uusia tuulivoimapuistoja on rakenteilla ja suunnitteilla roimasti lisää.

Tuulivoimaloista huolehtiva ja niissä työskenteleviä ihmisiä kouluttava Wind Controller Oy näyttää olevan myötätuulessa. Pienen oululaisyrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 13 prosenttia 2,5 miljoonaan euroon.

– Tälle vuodelle tavoittelemme 15–20 prosentin kasvua. Ihan hyvässä vauhdissa ollaan, mutta onhan tässä vielä vuotta jäljellä, yrityksen toimitusjohtaja Kari Koivikko toppuuttelee.

Vuonna 2012 perustettu Wind Controller työllistää nyt 26 henkilöä, joista muutamat ovat osa-aikaisia.

– Näyttäisi siltä, että viimeistään ensi vuonna asiantuntijapalvelujen puolelle tarvitaan lisää väkeä. Teemme paljon esimerkiksi tuulivoimaloiden tarkastuksia, ja iso osa työajastamme kuluu matkustamiseen, Koivikko toteaa.

Nostetta riittänee jatkossakin, sillä uusia tuulivoimapuistoja on suunnitteilla Suomeen roimasti lisää.

– Rakenteilla niitä on nyt satojen megawattien edestä. Lisäksi paljon on jo luvitettu, ja monista on tehty investointipäätökset. Alan tulevaisuudennäkymät näyttävät hyviltä, Koivikko sanoo.

Edes syöttötariffeihin perustuvan tukijärjestelmän loppuminen ei ole kasvua katkaissut. Uusi kilpailutus korostaa kustannustehokkuutta.

– Teknologisen kehityksen ansiosta uusimmat tuulipuistot eivät mitään tukia tarvitsekaan, ne pystytään rakentamaan ihan markkinaehtoisesti. Tämä varmasti vain vauhdittaa alan kasvua, Koivikko arvioi.

Koivikko itse on ehtinyt työskennellä alalla kohta 13 vuotta.

– Siinä ajassa tuulivoimalat ovat kehittyneet aivan älyttömästi, ja koko ala on kasvanut todella paljon.

Esimerkiksi Koivikko ja Wind Controllerin perustaja Jari Valle ehtivät ammentaa oppia oululaisesta Winwindistä, joka kaatui konkurssiin vuonna 2013. Winwind valmisti tuulivoimaloita sekä huolehti niiden käytöstä ja huollosta.

– Meillä on talossa toistakymmentä entistä winwindiläistä. Saimme sieltä paljon arvokasta tuulivoimaosaamista, ja pääsimme tosi syvälle tekniikkaan. Käytännössä kaikki työntekijämme ovat vähintään insinöörejä, Koivikko kertoo.

WindControllerin etävalvonnassa on tällä hetkellä satakunta kohdetta Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Tshekissä ja Ranskassa. Joukkoon mahtuu paitsi tuulivoimaloita ja tuulipuistojen sähköasemia, myös joitakin aurinkovoimaloita.

Yrityksen toimistosta Oulun Ruskosta käsin valvottavien kohteiden sähköntuotantokapasiteetti on noin 400 megawattituntia. Valvomo toimii viidessä vuorossa ympäri vuorokauden.

– Näemme koko ajan, mitä kohteissa tapahtuu. Pystymme esimerkiksi pysäyttämään voimalat ja tekemään parametrimuutoksia. Lisäksi meillä on erillinen järjestelmä tietojen varastointia ja analysointia varten, Koivikko kertoo.

Jos voimalassa havaitaan vika tai poikkeama, valvoja voi hälyttää paikallisen asentajan korjaamaan ongelmaa.

– Jotkut kohteet ja vaativammat viat hoidamme itse alusta loppuun. Meillä on Oulussa kymmenkunta asiantuntijaa, jotka pystyvät tarvittaessa lähtemään paikan päälle tutkimaan tilannetta tarkemmin, Koivikko sanoo.

WindControllerin ja sen alihankkijoiden väki tekee vuosittain satoja erilaisia tarkastuksia asiakkaidensa tuulivoimaloissa.

Oulun kiipeilykeskuksen pääkouluttaja Ville Seitamo (vas.) ja Wind Controllerin toimitusjohtaja Kari Koivikko näyttävät, miten esimerkiksi sairauskohtauksen saanut ja tuulivoimalan tikkaisiin takertunut työpari saadaan nopeasti ja turvallisesti alas korkeuk­sista. – Korkealta pelastautumisen taitoja ja turvavarusteiden käyttöä on myös kerrattava riittävän usein, jotta kaikki sujuisi turvallisesti todellisessa hätätilanteessa, Seitamo muistuttaa.
Oulun kiipeilykeskuksen pääkouluttaja Ville Seitamo (vas.) ja Wind Controllerin toimitusjohtaja Kari Koivikko näyttävät, miten esimerkiksi sairauskohtauksen saanut ja tuulivoimalan tikkaisiin takertunut työpari saadaan nopeasti ja turvallisesti alas korkeuk­sista. – Korkealta pelastautumisen taitoja ja turvavarusteiden käyttöä on myös kerrattava riittävän usein, jotta kaikki sujuisi turvallisesti todellisessa hätätilanteessa, Seitamo muistuttaa.
Kuva: Pekka Peura

– Tarkastamme esimerkiksi kaikkia turvallisuuteen liittyviä laitteita, huoltohissejä ja tikkaiden kiinnityspisteitä, Koivikko kertoo.

– Tuulivoimaloiden lapoja tarkastetaan dronejen avulla. Tänä vuonna olemme tarkastaneet liki 200 voimalan lavat Suomessa ja Ruotsissa.

Yritys myös järjestää kansainvälisen tuulivoimajärjestön hyväksymää kiipeily- ja turvallisuuskoulutusta tuulivoimaloissa työskenteleville ihmisille.

– Alan henkilöstöstä noin 80–90 prosenttia käy meillä jonkin siihen liittyvän koulutuksen. Koulutuskertoja on kertynyt jo yli tuhat, Koivikko kertoo.

– Nämä koulutukset ovat ehkä näkyvin osa toimintaamme. Yrityksen liikevaihdosta niiden osuus on kuitenkin alle kymmenen prosenttia.

”Turvallisuuskulttuuri on korkealla tasolla”

Wind Controllerin toimitusjohtaja Kari Koivikko muistaa yhä elävästi ensimmäisen käyntinsä tuulivoimalan huipulla Oulun Vihreäsaaressa vuonna 2006.

– Kyllähän se silloin jännitti ja vähän hirvittikin niin korkealle lähteä. Nyt olen siihen jo tottunut, vaikka nykyään ehdinkin enää harmillisen harvoin käymään tuulivoimaloiden torneissa, Koivikko toteaa.

Wind Controller järjestää turvallisuuskoulutusta tuulivoima-alan väelle, ja tarvitsee sitä myös omille työntekijöilleen.

– Melkein kaikki meillä käyvät ainakin osan näistä koulutuksista, jotka on myös uusittava viimeistään kahden vuoden välein, Koivikko sanoo.

– Itse käyn aina mielelläni kertaamassa, jotta tuntuma korkealla työskentelyyn säilyy. Samalla pysyn paremmin kartalla siitä, mitä kaikkea tuulivoimaloiden kehityksessä tapahtuu.

GWO:n (Global Wind Organisation) koulutusstandardin mukaisista kursseista suurin osa annetaan Oulussa, jossa opetuksesta vastaa Oulun kiipeilykeskus.

Koulutuspakettiin kuuluvat tyypillisesti korkean paikan työskentely, ensiapu, tulityö ja turvallisten työskentelytapojen koulutus.

– Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa tällaiset koulutukset vaaditaan kaikilta tuulivoimaloissa työskenteleviltä, Koivikko kertoo.

– Ainakin Pohjoismaissa tuulivoima-alan turvallisuuskulttuuri on jo korkealla tasolla, ja sen eteen on myös tehty paljon töitä. Tapaturmia sattuu todella vähän.

Kaikki riskit sekä pelastus- ja pelastautumiskeinot onkin syytä tuntea, kun huoltoja, korjauksia ja tarkastuksia tehdään ympäri vuoden jopa 175 metrin korkuisissa tuulivoimaloiden torneissa.

Ylös mennään vain työpareittain, ja hätätilanteessa esimerkiksi loukkaantunut tai sairauskoh­tauksen saanut työkaveri on saatava alas tornista nopeasti ja turvallisesti. Tuulivoimaloissa ollaan yleensä kaukana kaikesta, joten ulkopuolinen apu voi olla monen mutkan takana.

– Puhelimetkaan eivät välttämättä toimi, eivätkä pelastuslaitosten tikkaat ja köydet niin korkealle yllä. Silloin voi luottaa vain itseensä ja työpariinsa, Oulun kiipeilykeskuksen yrittäjä ja pääkouluttaja Ville Seitamo sanoo.

– Oikeita toimintatapoja ja monenlaisten turvavarusteiden käyttöä on harjoiteltava riittävästi, jotta kaikki sujuisi ripeästi ja turvallisesti myös todellisessa hätätilanteessa.

Sähköä tuulesta

  • Suomessa oli viime vuoden lopussa 698 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskapasiteetti oli 2 041 megawattia.
  • Yli 40 prosenttia tuulivoimaloista sijaitsi Pohjois-Pohjanmaalla.
  • Viime helmikuuhun mennessä tuulivoimahankkeita oli julkaistu lähes 16 500 megawatin edestä.
  • Tuulivoimalla katettiin Suomessa viime vuonna liki seitsemän prosenttia sähkönkulutuksesta ja yhdeksän prosenttia sähköntuotannosta.
  • Suomen tuulivoimayhdistys on laskeskellut, että vuoteen 2030 mennessä Suomessa saattaa olla jopa 1 800 tuulivoimalaa.
  • Suomessa uusien tuulivoimaloiden tornikorkeus on tyypillisesti 150 metriä, mutta rakenteilla on myös 175-metrisiä torneja. Tyypillinen roottorin halkaisija on jo 150 metriä ja lavan pituus 75 metriä.

Lähde: Suomen tuulivoimayhdistys ry