Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tuu­li­voi­ma­la saattoi katketa Ruot­sis­sa asen­nus­vir­heen takia – samaa mallia käy­tös­sä Simossa ja Ter­vo­las­sa

Ruotsissa jouluaattona tapahtuneen tuulivoimaonnettomuuden syy on mahdollisesti jonkinlainen asennusvirhe.

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Mika Horelli

Ruotsissa jouluaattona tapahtuneen tuulivoimaonnettomuuden syy on mahdollisesti jonkinlainen asennusvirhe.

Etelä-Ruotsissa Vetlandan kunnassa sijaitsevan tuulivoimalan torni katkesi liitoskohdastaan ja liki 200 metrin korkeuteen kurottava voimala romahti maahan tuhoutuen täysin.

Ruotsalaisten lehtitietojen mukaan voimalan valmistaja Vestas on alustavissa tutkimuksissaan saanut selville, että onnettomuuden taustalla oli viallinen pulttiliitos tornin alimman ja toiseksi alimman osan välillä. Itse pulteissa ei Vestaksen mukaan vaikuta olevan vikaa.

Onnettomuuden tutkinta on vielä kesken, mutta ruotsalaistietojen pohjalta asennusvirheen mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

– Jos tornin lohkojen välinen laippaliitos on tosiaan pettänyt, niin ensimmäisenä tulee mieleen, että pulttiliitos on jäänyt löysäksi, sanoo Empower Oy:n tuulivoimakehityksestä vastaava johtaja Juha Lamberg.

Lambergin mukaan tornin lohkojen välistä pulttiliitosta ei pitelisi mikään, jos se jäisi löysäksi ja pääsisi liikkumaan.

– Jos vaikka jälkikiristys on unohtunut ja liitos on ruvennut pikkuhiljaa lotkumaan, niin sillä tavalla se on päässyt hakkaamaan itsensä rikki ja jostain kohtaahan se silloin repeää, Lamberg pohtii.

Romahtanut tuulivoimala oli maailman johtaviin kuuluvan tuulivoimayhtiön, tanskalaisen Vestaksen valmistama. Samaa voimalamallia on käytössä myös Suomessa esimerkiksi Simossa ja Tervolassa.

Lambergin mukaan tuulivoimaloiden tornien liitokset tarkistetaan Suomessa määräajoin, yleensä vuositarkastuksissa.

– Liitokset ovat dynaamisen kuorman alla, joten niitä kiristellään välillä. Vähän niin kuin auton pyörien pultteja, joita niitäkin on hyvä katsoa välillä, Lamberg havainnollistaa.

Tuulivoimaloissa on niin valtava määrä pultteja, että yleensä niistä tarkastetaan vain osa ja tarkastusta laajennetaan, jos aihetta ilmenee.

Empower on toiminut pääurakoitsijana noin puolessa Suomen tuulivoimaloista. Lamberg ei usko, että Ruotsin onnettomuus antaisi aihetta lisätä tarkastuksia Suomessa.

– Pidän tätä kyllä ihan yksittäistapauksena, joka on kyllä tosi harvinainen.

Vetland-Postenin juttu (ruotsiksi)
SVT:n juttu (ruotsiksi)
P4 Jonköpingin juttu (ruotsiksi)