Liikenne: Kuusi kaistaa su­ju­voit­ti Poh­jan­tien lii­ken­net­tä – Ky­syim­me, koska oi­keal­ta saa ohittaa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Tuu­li­vii­ri­mäi­set sie­lun­lin­nut vi­tos­tien ko­ris­teek­si

Kuvanveistäjä Juha Mennan teos Linnut voitti Juvan Vehmaan eritasoliittymän puutaidekilpailun. Kilpailuraadin mukaan teos on hyvin ympäristöön soveltuva ja toteuskelpoinen.

Kuvanveistäjä Juha Mennan teos Linnut voitti Juvan Vehmaan eritasoliittymän puutaidekilpailun. Linnut sisältää kaksi tasoa: hupaisan lintuparven, joka kääntyilee tuuliviirin lailla, ja toisaalta teoksella kunnioitetaan risteyksen liikenneuhreja ja muistutetaan nykyaikaisen liikenteen vaarallisuudesta.

Kilpailuraadin mukaan teos on hyvin ympäristöön soveltuva ja toteuskelpoinen. Aihevalinta on mieliinpainuva ja positiivisia elämyksiä herättävä. Teos ammentaa voimansa niin kaukaisesta mytologiasta kuin Juvan historiasta, sillä teoksessa on seitsemän lintua, jotka on toteutettu Juvan vanhan kirkon takorautaisen kynttilänjalan linnun mallilla. Linnut olivat aiheena myös kunnan 550-vuotislogossa.

Lintujen päämateriaalina on mänty, joka on patinoitu tervapellavaöljyseoksella ja kestää näin ollen hyvin sään muutoksia. Lintujen perustus tapahtuu lipputangon tapaan, ja tekninen toteutus ja huoltomahdollisuudet selviävät prototyypin avulla. Idean Menna sai kotonaan Nurmijärvellä, jossa hän mittasi pellolle taideteoksen sijoituspaikan kokoisen alueen. "Pellolla oli sähkötolppia ja pihasta näkyi lipputanko —siitä se lähti", kertoo Menna.

Juvan kunnan, Juvan Puutaidenäyttelyn ja Tiehallinnon yhteistyössä järjestämään kutsukilpailuun kutsuttiin 11 taiteilijaa. Heistä kahdeksan jätti ehdotuksensa taideteoksesta. Kilpailuraatiin kuuluneen arkkitehti Georg Grotenfeltin mukaan oululaisen Sakari Matinlaurin, halsualaisen Seppo Kalliokosken ja nurmijärveläisen Juha Mennan ehdotukset olivat ylitse muiden.