Tuttu tut­ka­pa­ri pu­na­ko­neen pai­na­jai­se­na – Pesonen ja Man­ni­nen ottivat Lei­jo­nat taas rep­pu­sel­kään­sä: "Kyl­lä­hän tuo maalin edusta vähän kuin toi­mis­toa­ni on"

Kun hätä on suurin, kutsu apuun Harri Pesonen ja Sakari Manninen – ja homma toimii tehtaan takuulla.

Harri Pesonen oli maalin edessä pitelemätön. Ensimmäisenä onnittelemaan ehtii tutkapari Sakari Manninen. Ennen torstain ottelun alkua Helsingin Areenan kattoon nostettiin viime kevään maailmanmestaruudesta kertova viiri. Nivalan kasvatti Atte Ohtamaa (vas.) seurasi vierestä, kun tuomari rauhoitteli Venäjän Konstantin Okulovia.
Harri Pesonen oli maalin edessä pitelemätön. Ensimmäisenä onnittelemaan ehtii tutkapari Sakari Manninen.
Harri Pesonen oli maalin edessä pitelemätön. Ensimmäisenä onnittelemaan ehtii tutkapari Sakari Manninen.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Kun hätä on suurin, kutsu apuun Harri Pesonen ja Sakari Manninen – ja homma toimii tehtaan takuulla. Jääkiekon perinteikkään EHT-turnauksen torstainen avausottelu Venäjää vastaan oli jo luisumassa Leijonien kannalta vaaralliseen suuntaan, kunnes viime kevään tutut sankarit käänsivät illan kulun.

Pesonen ja Manninen jatkoivat suoraan siitä, mihin Bratislavan ja Kosicen kultaisessa toukokuussa jäivät. Pesonen iski paluukiekoista kaksi maalia, joista jälkimmäinen takasi isäntien 4–3-voiton (0–1, 2–1, 2–1).

– Kyllähän tuo maalin edusta vähän kuin toimistoani on. Siitä täytyy lapioida sisään se, mitä eteen tulee. Välillä kiekot pomppivat kivasti, välillä suditaan tyhjää, 31-vuotias Pesonen virnisti.

Manninen, 27, puolestaan johti sekä ykkösketjua että ykkösylivoimaa maestron elkein ja napautti toisessa erässä tärkeän 2–1-osuman rangaistuslaukauksesta.

Päävalmentaja Jukka Jalonen ei olisi voinut vaatia luottomiehiltään enempää.

– Täytyy olla tyytyväinen siihen, että tulimme vastustajan takaa ohi ja voittoon. Ja siihen, että teimme harvoista paikoistamme maalit, Manninen tiivisti.

Nivalan kasvatti Atte Ohtamaa (vas.) seurasi vierestä, kun tuomari rauhoitteli Venäjän Konstantin Okulovia.
Nivalan kasvatti Atte Ohtamaa (vas.) seurasi vierestä, kun tuomari rauhoitteli Venäjän Konstantin Okulovia.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Rangaistuslaukauksensa Haukiputaan kasvatti hankki itse läpiajollaan. Ennen suoritustaan Manninen yritti kysyä vinkkejä Moskovan Dynamossa pelaavalta Juuso Hietaselta, jonka seurajoukkuekaveri Venäjän maalivahti Ivan Bocharov on.

– Juuso sanoi vain: ”Lauo maali”.

Puljujärvi viiletti Kakon paikalla

Manninen oli jo MM-kisoissa Suomen hyökkäyspelin kapellimestari. Parhaiten mieleen jäi Ruotsi-puolivälierän jatkoaikamaali, mutta lopulta hyökkääjä oli MM-turnauksessa Leijonien paras pistemies (2+9=11).

Slovakiassa ketjun kolmantena lenkkinä hääri Kaapo Kakko, joka luo NHL-uraansa New York Rangersissa, Madison Square Gardenin kirkkaissa valoissa. Nyt toisessa laidassa luisteli Kärppien Jesse Puljujärvi, jonka laukauksen jäljiltä Pesonen sinetöi voittomaalinsa.

– Jesse istui todella hyvin ketjuumme. Hän ampuu hanakasti ja liikkuu hyvin. Varmasti yhteispelimme paranee tästä vielä, kun turnaus etenee, Manninen vakuutti.

Mannisen nykyinen asuinpaikka löytyy, kun suunnistaa ensin Oulusta 1 200 kilometriä kaakkoon Moskovan seudulle ja kurvaa sen jälkeen Punaisen torin kulmilta kohti itää ja jatkaa kohti nousevaa aurinkoa noin 1 160 kilometriä. Silloin ollaan Ufassa, syvällä äiti-Venäjän syleilyssä.

Mannisella on myös KHL:n Ufassa suuri tulosvastuu, sillä käytännössä hänet hankittiin seuraan Joonas Kemppaisen korvaajaksi.

"Jesse ei ota tätä liian vakavasti"

Illan seuratuin pelaaja oli Puljujärvi, joka pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa sitten vuoden 2017 MM-kisojen. Kamppailu oli Kärppien taiturille kaksijakoinen.

Varmaa on, että Jukka Jalonen käy hyökkääjän kanssa läpi Venäjän 2–2-tasoitukseen johtaneen tapahtumaketjun. Puljujärven huolimaton puolustuspeli tilanteessa ei täyttänyt voittavan jääkiekon tunnusmerkkejä.

Loppua kohti Puljujärvi pääsi paremmin peliin kiinni ja kruunasi iltansa Pesosen osumasta merkityllä syöttöpisteellä. Ennen torstaita Puljujärvi oli pelannut A-maajoukkueessa 11 ottelua, joiden tehopistesaldo oli hämmentävästi kiikarinmuotoinen 0+0.

– Ihan hyvä ottelu tämä oli. Lopussa saimme jalkoja auki ja painetta vastustajan päähän, harvinaisen lyhytsanaisia kommentteja medialle jaellut Puljujärvi hymähti.

Hyökkääjä ei päässyt itselleen rakkaiden muistojen hallissa vielä samanlaiseen lentoon kuin Pikkuleijonien vuoden 2016 MM-kotikisoissa, mutta ketjukaveri Pesonen kehui Puljujärveä vilpittömästi.

– Kaikesta näkee, että hänen intohimonsa lajiin on kova. Silmissä on pilkettä, mutta Jesse ei ota tätä touhua liian vakavasti.

Mestaruusviiri nousi Areenan kattoon

Suomen 60 minuutin esitys ei ollut ehjin mahdollinen, mutta Leijonien tavaramerkki sitkeys pelasti Jalosen suojatit jälleen pinteestä.

Ennen torstain ottelun alkua Helsingin Areenan kattoon nostettiin viime kevään maailmanmestaruudesta kertova viiri.
Ennen torstain ottelun alkua Helsingin Areenan kattoon nostettiin viime kevään maailmanmestaruudesta kertova viiri.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Vahva pelillinen selkänoja löytyy kokemuksesta. Venäjää vastaan kokoonpanossa oli 11 viime kevään maailmanmestaria, jotka näkivät ennen kamppailua, kun MM-kullasta kertova viiri nostettiin Helsingin Areenan kattoon.

Kärppien Mikko Niemelä ei ollut kokoonpanossa. 29-vuotias puolustaja saa tulikasteensa A-maajoukkueessa lauantain Tshekki-ottelussa.