Tut­kin­nan­joh­ta­ja: Levillä pa­la­neen lo­ma­mö­kin lat­tia­läm­mi­tyk­sen asen­nuk­ses­sa pa­lo­ris­kiä li­sää­viä vir­hei­tä – on­net­to­muus vei kolmen lapsen hengen

Huhtikuussa sattunut kohtalokas palo aiheutui hirsirakenteisen mökin lattialämmityksestä. Kaikki kolme yläkerrassa nukkunutta lasta kuolivat savukaasuihin.

Hirsimökki tuhoutui pahoin tulipalossa.
Hirsimökki tuhoutui pahoin tulipalossa.
Kuva: Lapin poliisilaitos

Levillä keväällä sattuneen vuokramökin tulipalossa menehtyi kolme lasta. 

Huhtikuussa sattunut kohtalokas palo aiheutui hirsirakenteisen mökin lattialämmityksestä. Onnettomuustutkintakeskus Otkesin mukaan palaneessa vuokramökissä oli tehty lattialämmityksen asennuksessa monia tulipaloriskiä lisääviä virheitä.

– Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori, Veli-Pekka Nurmi.

Tutkinnanjohtajan mukaan rakennustyöt tehtiin loppuun ilman vastaavaa työnjohtajaa, mikä on voinut vaikuttaa siihen, ettei lattialämmitystä ollut asennettu kunnolla.

Kaikki kolme yläkerrassa nukkunutta lasta kuolivat savukaasuihin. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja pääsi ulos mökistä. Menehtyneet lapset olivat Levillä vanhempansa kanssa lomamatkalla.

Palovaroittimet eivät herättäneet ajoissa

Tulipalon seuraukset olivat vakavat, koska palovaroittimet eivät herättäneet mökissä olleita ajoissa. Mökin palovaroittimien määrästä, sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta. Otkes suosittaa muun muassa, että palovaroittimia tulisi asentaa asuntoihin selvästi minimivaatimusta enemmän.

– Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60 neliömetriä kohden ohjaa tilanteeseen, jossa varoittimia on usein liian vähän, Otkesin tutkinnanjohtaja Kari Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen jo aiemmin julkaistun raportin mukaan palo sai alkunsa virheellisesti asennetusta lattialämmityskaapelista. Tiukalle mutkalle asennetun kaapelin eristeet olivat vahingoittuneet, mikä mahdollisti kaapelin kuumenemisen ja tulipalon syttymisen lautalattian rakenteissa.

Mökissä oli aiemminkin havaittu sähköhäiriöitä, joista osa koski juuri lattialämmitystä.

Sähköturvallisuusvaatimukset ovat palomökin rakentamisajoista tiukentuneet.

Poliisi tekee tapauksesta edelleen esiselvitystä. Tämän vuoksi ei vielä ole varmuutta, käynnistetäänkö tapauksessa esitutkintaa.

Poliisi jatkaa edelleen henkilöiden kuulemisia, ja tekee ratkaisun tutkinnan jatkamisesta yhdessä aluesyyttäjän kanssa.

Turvallisuuden perusasiat esille

Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat tutkintaraportin mukaan juuri sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa.

Otkes suosittaa nyt, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) laatii tiiviit ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava varmistaa ja osoittaa vuokranottajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

Otkesin mukaan työ- ja elinkeinoministeriön pitää jatkossa ottaa majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Majoitusta tarjoavilla alustoilla tulee olla näkyvillä, miten asunnon tai vapaa-ajan asunnon turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Asiakkaan tulee myös saada tarvittavat turvallisuusohjeet.

Lisäksi turvallisuus- ja kemikaaliviraston ja ympäristöministeriön pitäisi kehittää yhdessä menettelyt, joilla rakennushankkeen valvonnassa varmistetaan, että sähkötyöt ja asianmukaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija.

Sähkövioista aiheutuu Suomessa vuosittain noin 2 500 tulipaloa.

Määrä on pysynyt melko tasaisena. Useimmiten sähköpalo saa alkunsa kiukaasta tai liedestä.

Sähköpaloissa on kuollut tällä vuosituhannella keskimäärin 15 ihmistä vuosittain.