Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Tut­ki­mus: Suomi voi toimia uu­siu­tu­val­la ener­gial­la vuoteen 2050 men­nes­sä

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaryhmän mukaan täysin uusiutuvaan energiaan perustuva energiajärjestelmä on mahdollinen vaihtoehto Suomelle.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi voi pyöriä uusiutuvalla energialla vuonna 2050.
Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi voi pyöriä uusiutuvalla energialla vuonna 2050.
Kuva: Maiju Torvinen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaryhmän mukaan täysin uusiutuvaan energiaan perustuva energiajärjestelmä on teknisesti ja taloudellisesti mahdollinen vaihtoehto Suomelle. Yliopiston tutkimuksessa on vertailtu erilaisia energiajärjestelmien skenaarioita Suomelle vuonna 2050.

Tutkimuksen mukaan lähes omavarainen, uusiutuvaan energiaan perustuva järjestelmä on kilpailukykyinen vaihtoehto muiden rinnalla.

Kansallisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamiseksi koko energiajärjestelmän, mukaan lukien liikenne, on oltava lähes päästötön vuoteen 2050 mennessä. Tutkimuksessa on tarkasteltu, millaisella energiajärjestelmällä tavoite voidaan saavuttaa.

– Tutkimuksessa esitetään visio, millainen tulevaisuuden energiajärjestelmä rakenteeltaan olisi taloudellisesti ja teknisesti toteuttamiskelpoinen. Seuraava vaihe tutkimuksessa on määrittää toteuttamiskelpoisia polkuja nykytilanteesta kohti tarkasteltuja visioita, kertoo LUT School of Energy Systemsin johtaja, professori Jarmo Partanen.

Uusiutuva energiajärjestelmä koostuu bio-, aurinko-, tuuli- ja vesivoimasta. Lisäksi siihen kuuluu energiavarastoja, kysynnän joustoa sekä dynaamista vuorovaikutusta sähkö,- lämmitys,- jäähdytys- ja liikennejärjestelmien kesken.

Tutkimuksen on tehnyt LUT:n aurinkotalouden tutkimusryhmä osana Neo-Carbon Energy -hanketta.

Katso hankkeen esittelyvideo Youtubesta.