Tut­ki­mus: Ou­lu­lai­set ovat Suomen in­nok­kaim­pia pyö­räi­li­jöi­tä

Oulu on tunnettu pyöräilystään ja ennen kaikkea talvipyöräilystään – eikä syyttä.

Oulu on tunnettu talvipyöräilystään. Arkistokuva.
Oulu on tunnettu talvipyöräilystään. Arkistokuva.
Kuva: Leinonen Jukka

Oulu on tunnettu pyöräilystään ja ennen kaikkea talvipyöräilystään – eikä syyttä. Tämä käy ilmi Liikenneviraston julkaisemasta henkilöliikennetutkimuksesta: oululaiset ovat edelleen Suomen innokkaimpia pyöräilijöitä. Tähän katsotaan vaikuttaneen seudulla tehty pitkäjänteinen pyöräilynedistämistyö.

Oulun seudulla pyöräilyn kulkutapaosuus on 16 prosenttia ja talvellakin 9 prosenttia. 

Valtakunnallisen tutkimuksen perusteella suomalaisten liikkumistottumukset eivät ole muuttuneet kuudessa vuodessa. Muutokseen luovat kuitenkin painetta Suomelle asetetut liikenteen ilmastotavoitteet. 

Henkilöauton osuus kulkutavoista on merkittävin: 45 prosenttia matkoista tehdään itse ajaen ja 15 prosenttia matkoista auton kyydissä matkustaen.

Pyörällä, kävellen ja julkisilla kulkuvälineillä tehtiin 37 prosenttia matkoista.

Henkilöliikennetutkimus on kuuden vuoden välein toteutettava suomalaisten liikkumista selvittävä valtakunnallinen kyselytutkimus, johon osallistui nyt ensimmäistä kertaa kaupunkiseutuja omilla lisäotoksillaan.

Mukana olivat Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun seudut, Joensuun ydinkaupunkiseutu, Päijät-Hämeen maakunta, Riihimäen seutukunta, Salo, itäinen Uusimaa ja läntinen Uusimaa.