Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Tut­ki­mus: Kaleva ja TS Suomen luo­te­tuim­mat maa­kun­ta­leh­det

Kaleva on Suomen luotetuin maakuntalehti yhdessä Turun Sanomien kanssa, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön uudesta tutkimuksesta.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kaleva on Suomen luotetuin maakuntalehti yhdessä Turun Sanomien kanssa, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) uudesta tutkimuksesta. Pohjoispohjanmaalaisista 79 prosenttia luottaa Kalevan uutisointiin. Myös varsinaissuomalaisista 79 prosenttia luottaa Turun Sanomien uutisointiin.

Kalevan ja Turun Sanomien taakse jäivät muun muassa Aamulehti ja Helsingin Sanomat. Erot ovat kuitenkin pieniä. Aamulehteä piti luotettavana 77 prosenttia pirkanmaalaisista. Pääkaupunkiseudulla Helsingin Sanomia piti luotettavana 78 prosenttia, valtakunnallisesti 66 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan maakuntien ykköslehtien luottamusluvut olivat parhaimmillaan 80 prosentin tasolla. Keskimäärin maakunnan suurimman lehden uutisointia piti luotettavana 62 prosenttia väestöstä.

Kyselyyn haastateltiin noin tuhatta ihmistä viime joulukuussa. Sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä. Kyselyn toteutti TNS Gallup.

Yle ja STT nousivat kärkeen

Median keskinäisessä mittelöinnissä kärkeen nousivat Ylen TV-uutiset, STT ja Ylen radiouutiset. Vastaajista 87 prosenttia arvioi televisiouutisoinnin erittäin tai melko luotettaviksi, STT:n 85 prosenttia ja radiouutiset 84 prosenttia.

Iltapäivälehtien uutisointiin luotetaan vähiten. Vastaajista vain 18 prosenttia arvioi Ilta-Sanomat luotettavaksi, kuusitoista prosenttia luotti Iltalehteen. Molempien lehtien kohdalla 43 prosenttia katsoi, että lehdet eivät ole sen enempää luotettavia kuin epäluotettaviakaan.

Puoluetaustoittain vahvinta luottamus Ylen, STT:n ja paikallislehtien uutisointiin oli SDP:n kannattajien piirissä.
MTV:n uutisointiin luottivat eniten vihreät ja Helsingin Sanomien uutisointiin kokoomuksen kannattajat.

Kauppalehden, Maaseudun tulevaisuuden ja maakunnan ykköslehtien uutisointiin luottamus oli vahvinta keskustan kannattajissa. Ilta-Sanomien ja Iltalehden uutisointia pitivät perussuomalaisten kannattajat hieman luotettavampana kuin muiden puolueiden kannattajat.

Juttua muokattu kello 15.45. Juttuun lisätty tieto tutkimuksen virhemarginaalista sekä lisätty otsikkoon tutkimus.