Suviseurat: "Nämä ovat oikein hauskat fes­ta­rit", sanoo nuori seu­ra­vie­ras Anna Kar­hu­maa Lopen su­vi­seu­roil­la

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­toi­met päät­ty­vät Suomen ra­joil­la per­jan­tai­na

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Tut­ki­jat: Ebo­la­vi­rus ei muun­nu­kaan tup­la­vauh­tia

Länsi-Afrikan ebolaepidemian aiheuttanut virus ei muunnukaan poikkeuksellisen nopeasti.

Länsi-Afrikan ebolaepidemian aiheuttanut virus ei muunnukaan poikkeuksellisen nopeasti. Aiemmin luultiin, että virus muuntuu jopa kaksi kertaa nopeammin kuin aiemmin havaitut ebolavirukset.

Viruksen muuntuminen vaikeuttaa rokotteiden ja lääkkeiden kehittämistä sitä vastaan.

- Tutkimuksemme osoittaa, että tämänhetkisen epidemian aiheuttanut virus muuntuu samaa tahtia kuin aiemmissa epidemioissa Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tämä on hyvä uutinen tutkijoille, jotka yrittävät kehittää pitkän aikavälin ratkaisuja ebolaan, kuten rokotteita ja hoitoja, sanoo mikrobiologian tutkimuksen johtaja Miles Carroll brittiläisestä PHE-tutkimuslaitoksesta.

WHO lupaa nopeuttaa tulevia rokotetestejä

Tähän asti laajimmalle levinnyt ebolaepidemia puhkesi Länsi-Afrikassa vuosi sitten. Epidemia on vaatinut yli 11 000 ihmisen hengen Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa.

Epidemian rajuus ja sen saama kansainvälinen huomio herättivät lääkeyhtiöt kehittämään ebolarokotteita ennennäkemätöntä vauhtia. Yleensä rokotteiden kehittäminen ja testaaminen vie vuosikausia, mutta tällä kertaa yhtiöt lupasivat tuloksia kuukausissa.

Nyt on vaarana, että kehitteillä olevat rokotteet joudutaan hyllyttämään, jos niitä ei pystytä testaamaan vaaditussa laajuudessa. WHO on laittanut toivonsa testeihin Guineassa ja Sierra Leonessa, joissa uusia ebolatartuntoja edelleen todetaan.

Lisäksi järjestö lupaa, että ebolasta on otettu opiksi.

- Tulevaisuudessa tavoitteena on puolittaa se aika, joka rokotteiden kehityksessä kuluu siihen, että kliiniset testit ihmisillä pystytään aloittamaan, Kieny sanoo.