Tutkija Atte Kaleva: Islam on us­ko­mus­jär­jes­tel­mä­nä su­vait­se­ma­ton ja mi­li­tant­ti – kaikkia mus­li­me­ja ei saa leimata ter­ro­ris­teik­si

Väitöstutkimusta tekevä Atte Kaleva kirjoitti kansantajuisen tietokirjan jihadistisesta terrorismista.

Muslimeja ei kohdella Suomessa tavallisina ihmisinä, sanoo tutkija Atte Kaleva. Joko käsissä on silkkihansikkaat tai leimakirves, mikä vääristää islamiin liittyvän keskustelun.
Muslimeja ei kohdella Suomessa tavallisina ihmisinä, sanoo tutkija Atte Kaleva. Joko käsissä on silkkihansikkaat tai leimakirves, mikä vääristää islamiin liittyvän keskustelun.

Väitöstutkimusta tekevä Atte Kaleva kirjoitti kansantajuisen tietokirjan jihadistisesta terrorismista.

Jihadistisen terrorismin uhka tulee kasvamaan Suomessa lähivuosina. Varautuminen tulevaan edellyttää kriittistä asiapohjaista keskustelua.

Poliittisesti korrektin kumartelun on loputtava, samoin leimakirveen heiluttamisen. Muslimiyhteisöt on otettava mukaan jihadismin kitkemiseen, ja jopa velvoitettava siihen.

Tätä mieltä on jihadismista väitöstutkimusta tekevä Atte Kaleva, jonka Jihad ja terrori -kirja ilmestyy tänään torstaina.

– Käänteinen rasismi on yhteiskunnan kannalta yhtä kestämätöntä ja epäterveellistä kuin varsinainen rasismi, Kaleva toteaa Lännen Medialle.

– Islam on taas uskomusjärjestelmänä hyvin suvaitsematon, militantti ja osittain väkivaltainen. Islamiin liittyvistä ongelmista pitää voida keskustella julkisesti ja islamia on voitava kritisoida asia-argumentein.

Kalevan mukaan myös jihadistinen terrorismi on osa islamia. Jihadistiselle väkivallalle löytyy oikeutus Koraanista.

– Tähän on yhteiskunnassamme suhtauduttava vakavasti leimaamatta silti kaikkia muslimeja terroristeiksi.

– Samoin kuin jihadistit pitävät länsimaalaisia vääräuskoisina, myös suuri osa muslimeista näkee jihadistit vääräuskoisina ja uskostaan hairahtuneina.

Veitsiä ja autoja ei voida kieltää

Kalevan uutuuskirja perustuu hänen väitöstutkimusaineistoonsa. Nimensä mukaisesti teos pyrkii selittämään jihadistista terrorismia.

– Pyrin analyyttiseen ja kansantajuiseen ilmaisuun. Jihadismia ei voi ymmärtää, jos ei ole perustietoa islamista, Kaleva kuvailee.

– Esimerkiksi marttyyrikuolema on islamin näkökulmasta looginen valinta. Jos uskoo tämän puolisen elämän olevan vain pääsykoe paratiisiin, olisi hölmöä paremman puutteessa olla ottamatta vastaan varmaa paikkaa pelastuksessa.

Kaleva toivoo kirjansa toimivan kiihkottomana keskustelunavaajana islamiin liittyvissä ongelmissa.

– Jihadismi ilmiönä ei tule poistumaan yhteiskunnastamme vuosiin. Meillä on radikalisoitunut sukupolvi ja netissä valtava määrä radikalisoivaa materiaalia.

– Veitsiä ja autoja ei voida kieltää. Siksi ongelmaa on pyrittävä ratkomaan kitkemällä kaikenlainen sosiaalinen hyväksyntä jihadismille. Tässä muslimiyhteisöt ovat avainasemassa, Kaleva sanoo.

"Euroopan iskut ovat vain laineita Lähi-idästä, jossa pääosa jihadistisesta terrorismista tapahtuu."
Atte Kaleva, jihadismin tutkija

Suomessa on voitava olla sataprosenttisesti muslimi ja Suomen kansalainen, Kaleva sanoo.

– Jos joku kuitenkin kokee, ettei sharian eli islamin lain noudattaminen onnistu Suomen lain ja tapakulttuurin puitteissa, sitten on lähdettävä pois, Kaleva toteaa.

– Suomalaiset ovat vieraanvaraisia, mutta olemme kumarrelleet liikaa. Kyse ei kuitenkaan ole vieraista, jotka ovat vain käymässä.

Turun puukotus oli jihadistinen teko

Kaleva pitää Turun joukkopuukotusta jihadistisena terroritekona.

– Jos jokin ääntelee kuin ankka, kävelee kuin ankka ja näyttää ankalta, se todennäköisesti on ankka, hän perustelee.

Kalevan mukaan uhreja voi tulla lisää, ellei aihetta uskalleta käsitellä muutoin kuin silkkihansikkain tai rajoja kiinni huutamalla. Muiden yhteiskunnallisten ongelmien tapaan jihadistisen väkivallan estämiseen ei ole yhtä toimivaa ratkaisua.

– Euroopan iskut ovat vain laineita Lähi-idästä, jossa pääosa jihadistisesta terrorismista tapahtuu, hän muistuttaa.

Jihadismin logiikka auki

Tutkija, sotatieteiden maisteri Atte Kalevan (s. 1979) tietokirja Jihad ja terrori ilmestyy torstaina 15. maaliskuuta.

Kirja perustuu väitöstutkimusaineistoon.

Kansantajuinen, analyyttinen ja kiihkoton katsaus jihadismin taustoihin.

Kaleva tuli tunnetuksi oltuaan vaimonsa kanssa jihadistien panttivankina neljän kuukauden ajan Jemenissä vuosina 2012–2013.

Mikä jihad?

Taistelu, joka jakautuu sisäiseen ja ulkoiseen jihadiin.

Sisäinen jihad vastaa kristillistä kilvoittelu-käsitettä. Ulkoinen jihad tarkoittaa fyysistä taistelua islamin vihollisia vastaan.

Jihadismi korostaa väkivaltaa

Islamin pääsuuntauksen, sunnalaisuuden, yksi alahaara on fundamentalistinen ja äärikonservatiivinen salafismi. Sen väkivaltaa korostavaa haaraa kutsutaan jihadismiksi.

Oikeutus silmittömään terroriin perustuu islamiin ja Koraaniin. Taustalla on voimakas usko kuoleman jälkeiseen palkkioon.

Jihad-liikkeesä on ollut useita suuntauksia. Isiksen kalifaatin kukistumisen jälkeinen jihad-liike elää nyt ideologisen sirpaloitumisen aikaa.

Enemmistö muslimeista pitää jihadisteja vääräuskoisina tai uskosta harhautuneina.

Jihadistinen terrorismi painottuu Lähi-itään kohdistuen "maallistuneisiin" muslimeihin ja muihin uskontoihin.