Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tur­va­pai­kan­ha­ki­jat pel­kää­vät ikä­tes­te­jä – Maa­han­muut­to­vi­ras­ton mukaan linja ei ole tiu­ken­tu­nut

Turvapaikanhakijoiden keskuudessa huhutaan, että Suomi on tiukentanut suhtautumistaan alaikäisiin maahantulijoihin.

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Turvapaikanhakijoiden keskuudessa huhutaan, että Suomi on tiukentanut suhtautumistaan alaikäisiin maahantulijoihin. Väitetään jopa, että alaikäisiä olisi alettu luokitella täysi-ikäisiksi.

Lännen Median jututtama afganistanilaisnuori kertoo monen olevan peloissaan ennen testejä – ja vihaisia niiden jälkeen. Monen seitsemäntoistavuotiaan kerrotaan saaneen aikuisen paperit testin perusteella. Tosin nuoret eivät tiedä toveriensa iästä muuta kuin mitä nämä itse väittävät.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Juha Kannelmaa kiistää jyrkästi, että linja alaikäisiin suhtautumisessa olisi mitenkään muuttunut. Hänen mukaansa ikätestejä tehdään, jos viranomaiset epäilevät hakijan valehtelevan ikänsä. Testit perustuvat lakiin ja arvion iästä tekee kaksi lääketieteen asiantuntijaa. Lisäksi testeissä käytetään kahden vuoden virhemarginaalia hakijan hyväksi.

Myös Lännen Median haastateltava kertoo olevansa 17-vuotias ja pelkää siksi joutumista iänmääritykseen. Hän haki turvapaikkaa Suomesta viime vuonna.

– Aikaisemmin tulleita ei testattu juuri lainkaan. Nyt testejä tehdään kaikille, Rahimi sanoo.

On totta, että ikätestejä tehdään nyt selvästi enemmän kuin aiemmin. Tämä johtuu siitä, että turvapaikanhakijoitakin on nyt enemmän. Kannelmaan mukaan edelleen vain vähemmistö alaikäisistä joutuu iänmääritykseen.

– Viime vuonnahan alaikäisiä turvapaikanhakijoita tuli todella paljon. Siihen nähden ikätestit ovat tosiaan lisääntyneet tosi paljon tänä vuonna. Jo viime vuonna niitä tehtiin enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta tänä vuonna on jouduttu tekemään vielä enemmän. Suurin osa viime vuonna saapuneista on siis ollut tänä vuonna käsiteltävänä.