Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Eläimet: Nyt vie­te­tään Eläin­ten päivää – lähetä kuva eläi­mes­tä, joka on sinulle lä­hei­nen

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Tur­va­is­tui­met suur­tes­tis­sä: Suurin osa hyviä, ke­mi­kaa­li­kuor­mi­tus hei­ken­si tu­lok­sia

Autoliiton julkaisemassa kevään turvaistuintestissä 21 istuinta 29:sta sai hyvän kokonaisarvosanan. Viidestä heikosta arvosanasta neljä johtui liiallisesta kemikaalikuormituksesta.

Autoliiton julkaisemassa kevään turvaistuintestissä 21 istuinta 29:sta sai hyvän kokonaisarvosanan. Viidestä heikosta arvosanasta neljä johtui liiallisesta kemikaalikuormituksesta, kertoo tiedote.

Kolmen istuimen arvosanaksi tuli tyydyttävä. Istuimet ovat monilta osin lakisääteisiä vaatimuksia turvallisempia.

Sekä etu- että sivutörmäystestissä reputtaneesta turvakaukalo Chicco Kiros i-Sizesta tiedotettiin ennen koko testiraportin valmistumista, koska istuimen käyttäminen voi aiheuttaa vakavan vaaran.

Besafe iZi Go Modular X1 i-Sizen sekä Swandoo Marie 2:n päälliskankaista löytyi naftaleenia ja Osann Oreo 360° -istuimen näyte sisälsi DPHP ftalaattia.

Besafen istuin on myynnissä sekä telakan kanssa että ilman, minkä takia se sai molemmilla vaihtoehdoilla heikon arvosanan.

Heikon arvosanan saaneiden istuinten valmistajista Chicco on ilmoittanut vaihtavansa isofix-telakan, Osann tarjoaa asiakkaille istuinvöiden olkapehmusteiden vaihtoa ja Swandoo lupaa vaihtaa vaarallisia kemikaaleja sisältäneiden istuinten päälliskankaat asiakkaille veloituksetta.

Euroopan laajuinen testi

Autoliiton julkaisema turvaistuintesti on hyvin tiukka, erinomainen kokonaisarvosana on harvinaisuus.

Esimerkiksi etutörmäystestissä annettiin nyt 15 erinomaista arvosanaa. Kaikki parhaaseen arvosanaan yltäneet istuimet ovat turvakaukaloita, joissa lapsi matkustaa selkä menosuuntaan.

Sivutörmäystestissä puolestaan 16 istuinta sai erinomaisen arvosanan. Turvallisuusosiosta, joka koostuu törmäystestien lisäksi vöiden reitityksen ja istuimen vakauden arvioinnista, selvisi erinomaisin arvosanoin 12 istuinta.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa kevään turvaistuintestissä annettiin yhteensä 29 arvosanaa.

Istuimet, jotka ovat hankittavissa sekä isofix-telakan kanssa että ilman on testattu molemmilla vaihtoehdoilla ja kummallakin on oma tuloksensa.