Turkin, Venäjän ja Iranin joh­ta­jat yrit­tä­vät rau­hoit­taa Luo­teis-Syy­rian vaa­ral­lis­ta ti­lan­net­ta

Turkki pelkää Syyrian hallituksen hyökkäyksen aiheuttavan uuden pakolaisaallon Turkin puolelle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tukenut useiden maiden kanssa eri kapinallisryhmiä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tukenut useiden maiden kanssa eri kapinallisryhmiä.
Kuva: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

Turkki pelkää Syyrian hallituksen hyökkäyksen aiheuttavan uuden pakolaisaallon Turkin puolelle.

Turkin, Venäjän ja Iranin johtajat tapaavat tänään yrittääkseen turvata pysyvän rauhan Luoteis-Syyriaan sen jälkeen kun Syyrian hallitus hyökkäsi alueille. Turkki pelkää hyökkäyksen saavan aikaan uuden pakolaisaallon Turkin puolelle.

Turkin Ankarassa pidettävä huippukokous tuo yhteen maat, joiden liittolaiset sotivat jo kahdeksan vuotta kestäneessä Syyrian tuhoisassa sisällissodassa. Neuvottelut keskittyvät Idlibin maakuntaan, joka on viimeinen kapinallisten hallussaan pitämä alue.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Iranin presidentti Hassan Ruhani ovat tukeneet sodassa Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on yhdessä Yhdysvaltain, Euroopan ja arabiliittolaisten kanssa tukenut konfliktissa eri kapinallisryhmiä.

Assadin joukot hyökänneet Idlibiin

Venäjän ilmavoimien tukemat Assadin joukot ovat ottaneet haltuunsa suurimman osan sodan alussa menettämistään alueista. Viime kuukausien aikana Assadin joukot ovat hyökänneet Idlibiin, missä syyrialaiset ja ulkomaalaiset radikaalit islamistit sinnittelevät yhdessä maltillisempien voimien kanssa.

Ankara sopi kaksi vuotta sitten Moskovan ja Teheranin kanssa, että se asetti 12 sotilastarkkailijoiden asemaa Luoteis-Syyriaan tarkoituksena vähentää taisteluja Assadin joukkojen ja kapinallisten välillä. Turkin asemat ovat joutuneet viime aikoina ristituleen Syyrian hyökkäyksen takia.

Erdogan varoitti perjantaina Reutersin haastattelussa, että Syyrian hyökkäykset turkkilaisten asemiin voivat johtaa Turkin joukkojen vastaiskuihin. Damaskos ja Ankara voivat joutua näin sotilaallisesti vastakkain.

– Sillä hetkellä kun hallitus sekaantuu tarkkailuasemiimme, jos on hyökkäyksiä, asiat lähtevät hyvin eri suuntaan, Erdogan sanoi Reutersille.

– Me emme pidättele kuten teemme nyt. Ryhdymme tarpeellisiin askeliin.

Elokuussa Erdogan ja Putin sopivat Moskovassa "normalisoivansa" tilanteen alueella. Tätä ennen Syyrian joukot olivat piirittäneet kapinalliset ja Turkin tarkkailuaseman, mikä Turkin mukaan uhkasi maan kansallista turvallisuutta.

Putin ja Erdogan ovat lähentäneet maiden välisiä suhteita muun muassa energia- ja puolustusasioissa. Viime aikaiset Syyrian joukkojen hyökkäykset ovat kuitenkin kiristäneet maiden suhteita.