Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Tup­pi­po­tut ovat ka­toa­vaa kan­san­pe­rin­net­tä

Kuoriperunoiden eli oululaisittain tuppipottujen kuoriminen on katoava taitolaji. Viisitoista Lintulammen ala-asteen oppilasta lupautui Kalevan testiryhmään, jossa koululaisten perunankuorimistaitoa tutkittiin marttaneuvoja Marja-Leena Pirkolan johdolla.

Pohjois-Pohjanmaan Martat ry:n neuvoja Marja-Leena Pirkola opasti ekaluokkalaista Vili Tuppuraista perunan kuorimisessa. Veera Lakso ja Julius Sarajärvi (vas.) keskittyvät omiin perunoihinsa.
Pohjois-Pohjanmaan Martat ry:n neuvoja Marja-Leena Pirkola opasti ekaluokkalaista Vili Tuppuraista perunan kuorimisessa. Veera Lakso ja Julius Sarajärvi (vas.) keskittyvät omiin perunoihinsa.
Kuva: Eljas Sallmén

Kuoriperunoiden eli oululaisittain tuppipottujen kuoriminen on katoava taitolaji. Viisitoista Lintulammen ala-asteen oppilasta lupautui Kalevan testiryhmään, jossa koululaisten perunankuorimistaitoa tutkittiin marttaneuvoja Marja-Leena Pirkolan johdolla.

"Ottakaa haarukalla tukeva ote perunasta, sitten teette pienen aloitusviillon perunan kylkeen ja vedätte kuoren veitsellä pois", Pirkola aloittaa opastuksen.

6 A-luokan testiryhmäläinen Jussi Manninen tuskailee hajoavan perunan kanssa. Manninen jatkaa sinnikkäästi kuorien poistamista, vaikka peruna on jo kappaleina lautasella.

Muutamien veitsi - peukalo-otteessa on parantamisen varaa, ja martta Pirkola käy opastamassa hätäisimmille, miten rauhallinen ote parantaa tulosta.

EkaluokkalaisenPia Roslindin tyyli on rauhallisen keskittynyt, ja pienen tytön käsissä suurikin peruna pysyy koossa koko työn ajan.

Kuorimattomia on silti vielä jäljellä, kun isommat oppilaat alkavat olla valmiita. Vieressä kuudesluokkalainen

Noora Hakkarainen saa perunat kuorittua ensimmäisenä ryhmästä ja paljastaa, että harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.

"Syön mummin ja ukin luona kuoriperunoita. Ne ovat parempia kuin koulun perunat, jotka eivät ole niin kovin meheviä", Hakkarainen kuvailee.

RehtoriJari Haapalainen havahtuu seuratessaan perunateatteria. Perunan kuorimisen taito ei ole itsestäänselvyys tämän päivän lapsille, ja erityisesti huolestuttaa se, että askare ei suju kaikilta kuudesluokkalaisiltakaan aivan tyylipuhtaasti.

"Kevään mittaan tullaan järjestämään pari päivää, jolloin kouluruokana tarjotaan kuoriperunoita ja opetellaan samalla kuorimaan niitä. Laitetaan ensin kotiin tietoa, että lapset voivat harjoitella etukäteen", rehtori suunnittelee ja ottaa ylös Pohjois-Pohjanmaan marttojen yhteystiedot.

Marttojen ruoanlaittokursseja vetävälle Marja-Leena Pirkolalle on tuttua, että suomalaiset ovat vieraantuneet perusruokana pidetystä perunasta.

"Perunan vitamiineista ja hivenaineista suuri osa on ihan lähellä kuorikerrosta, joten ne liukenevat keitinveteen, jos peruna keitetään ilman kuoria. Keitetystä perunasta kuori lähtee ohuena, ja ravintoaineet jäävät perunaan", Pirkola selittää.