Tuore väitös: Puo­luk­ka­me­hu voi alentaa ve­ren­pai­net­ta ja pa­ran­taa ve­ri­suon­ten toi­min­taa

Kokeellisen tutkimuksen mukaan puolukkamehun pitkäaikainen juonti alensi kohonnutta verenpainetta ja paransi verisuonten toimintaa.

Puolukkamehu on havaittu hyväksi korkeasta verenpaineesta kärsiville. Arkistokuva.
Puolukkamehu on havaittu hyväksi korkeasta verenpaineesta kärsiville. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Kokeellisen tutkimuksen mukaan puolukkamehun pitkäaikainen juonti alensi kohonnutta verenpainetta ja paransi verisuonten toimintaa. Tämä käy ilmi Anne Kivimäen Helsingin yliopistossa tekemästä väitöstutkimuksesta.

Runsaasti polyfenoleita sisältävät ruoat alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Suomalaisista marjoista puolukka, mustikka, karpalo ja mustaherukka ovat erinomaisia polyfenolien lähteitä.

Kivimäen väitöstutkimuksessa selvitettiin kylmäpuristetun puolukka-, karpalo- ja mustaherukkamehun vaikutuksia rotilla, joista osalla oli geneettisesti korkea verenpaine. Rotat saivat mehuja 8–10 viikon ajan.

Laimea puolukkamehu alensi merkittävästi jo koholla ollutta verenpainetta. Enemmän polyfenoleita sisältänyt mehu paransi verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle. Mehu ei estänyt eläinkannalle tyypillistä iän mukaista verenpaineen kohoamista.

– Puolukkamehu ei korvaa lääkehoitoa, mutta se on hyvä ravitsemuksellinen lisä, Anne Kivimäki sanoo tiedotteessa.

Muilla mehuilla ei niin selvää vaikutusta

Kohonnut verenpaine, verisuonten toimintahäiriöt sekä niihin liittyvä matala-asteinen tulehdus koskettavat suurta osaa suomalaisista. Lääkehoidon lisäksi ravinnolla on keskeinen merkitys näiden sairauksien hallinnassa.

Tutkimuksen mukaan puolukkamehu esti matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä valtimossa. Muilla marjamehuilla ei ollut yhtä selkeitä vaikutuksia.

Vaikutusten taustalla ovat luultavasti matala-asteisen tulehduksen väheneminen sekä mekanismit, jotka liittyvät verenpaineen säätelyyn.

Kivimäen mukaan tutkimuksen pohjalta voidaan edetä vertaileviin kliinisiin tutkimuksiin terveillä henkilöillä, joiden verenpaine on hieman koholla mutta lääkehoidolle ei ole vielä tarvetta.