Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Tuore tut­ki­mus: Ok­to­murs­ke ei rik­ko­nut ja­ko­hih­no­ja

Tutkimuksessa on selvitetty, oliko oktomurskeella osuutta jakohihnojen katkeiluun Oulun seudulla.

Syytä jakohihnojen katkeiluun on etsitty viime syksystä saakka.
Syytä jakohihnojen katkeiluun on etsitty viime syksystä saakka.
Kuva: Pekka Peura

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan oktomurskeella ei ole osuutta autojen jakohihnojen vaurioihin.

Tutkimuksen mukaan rikkoutumiset johtuvat todennäköisesti korroosion ja moottoritilaan kertyvän ja siellä kehittyvän pölyn yhteisvaikutuksesta.

Viime syksynä uutisoitiin, että Oulun seudulla autojen jakopään hihnoja katkesi poikkeuksellisen paljon. Syyksi epäiltiin alueella käytettyä tienpäällystemateriaalia, joka sisältää oktomursketta.

Tutkimuksen yhteydessä tehdyssä kyselyssä selvisi, että autojen jakohihnojen ennenaikaista rikkoontumista esiintyy satunnaisesti myös muualla Suomessa.

"Tilastollisesti ei voida osoittaa, että ongelma olisi keskittynyt joihinkin automerkkeihin ja pelkästään Oulun alueelle", tutkimuksen tuloksissa sanotaan.

Nyt julkaistu tutkimus on tilattu Aalto-yliopistolta ja Lapin ammattikorkeakoululta.

Aalto-yliopisto tutki Oulun alueelta saamiaan näytteitä oktomurskeesta, asfaltista ja kiviaineesta. Lisäksi tutkittiin pölynäytteitä, joita oli kerätty autoista Oulun alueelta.

Tutkimukset osoittivat pölyn sisältävän merkittäviä määriä rautakloridia, hyvin pieniä pitoisuuksia oktomurskeen rakeita ja pieniä pitoisuuksia erittäin kovaa mineraalia, korundia.

Merkittävät rautakloridipitoisuudet pölyssä voidaan selittää korroosiolla.

Automerkkien välillä huomattavia eroja

Eri automerkkien hammasrattaiden rakenteissa huomattiin tutkimuksessa merkittäviä eroja. Osa hammasrattaista on tehty halvalla valmistusteknologialla, joten niiden rakenne on huokoinen.

"Rattaiden kemiallisessa koostumuksessa ja kovuudessa oli huomattavia eroja", yliopettaja Timo Kauppi Lapin ammattikorkeakoulusta sanoo.

Tiedotustilaisuudessa ei paljastettu, mitkä automerkit käyttivät halvalla valmistusteknologialla tehtyjä hammasrattaita.

"Jokainen suomalainen tietää, että tiesuola ruostuttaa"

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ylijohtaja Matti Räinä ei pysty suoraan sanomaan, ovatko jakohihnaongelmat suolan aiheuttamia.

"Jokainen suomalainen tietää, että tiesuola ruostuttaa, jos sitä jakopäähän pääsee. Mitään varmaa en kuitenkaan pysty sanomaan."

Räinän mukaan jakohihna-asia on nyt tienpidon kannalta ja ely-keskuksen osalta selvitetty. "Pallo jää nyt auton valmistajille ja tekniikan puolelle", Räinä sanoo.

Ely-keskus ja Liikennevirasto tiedottivat tutkimustuloksista tänään Oulussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Korjattu 17.39: Korundi on mineraali eikä metalli kuten uutisessa aiemmin luki.