Ravintolat: Kok­ki­pu­la vaivaa Oulun ra­vin­to­loi­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Baarit: Oulussa on puo­len­tu­si­naa cock­tail­baa­ria, mutta vain yhdessä se on pääasia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tuore sel­vi­tys: va­rak­kaim­pien suo­ma­lais­ten muu­tois­sa viit­tei­tä ve­ro­suun­nit­te­lus­ta

Varakkaat suosivat selvityksen perusteella muita useammin maita, joissa sijoitusten myyntivoittoja ei veroteta lainkaan tai jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia erilaisten verotusta huojentavien ohjelmien avulla.

Finnwatchin tänään julkaistu raportin mukaan paljon omaisuustuloja saavat henkilöt muuttavat muita useammin veroparatiiseihin. Finnwatchin mukaan ilmiö voi liittyä verosuunnitteluun, jossa asuinkirjojen siirrolla pyritään välttämään Suomen myyntivoittoveroja. 

– Korkeita, yli 50 000 euron vuosittaisia omaisuustuloja nostavat suomalaiset ovat vuosina 2014–2018 siirtäneet asuinkirjansa muita useammin maihin kuten Portugali, Sveitsi, Luxemburg ja Singapore, kertoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen tiedotteessa. 

Tilastokeskuksen aineistoihin perustuva Finnwatchin selvitys kertoo, että paljon omaisuustuloja saaneet muuttivat näihin neljään maahan 3–10 kertaa muita todennäköisemmin. 

Varakkaat suosivat selvityksen perusteella muita useammin maita, joissa sijoitusten myyntivoittoja ei veroteta lainkaan tai jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia erilaisten verotusta huojentavien ohjelmien avulla.

– Kun alunperin Suomessa kertynyttä omaisuutta realisoidaan veroparatiisiin muuton jälkeen, Suomi menettää verotuloja. Veropohjan aukot asettavat verovelvolliset myös eriarvoiseen asemaan ja ruokkivat valtioiden välistä haitallista verokilpailua, Hietanen jatkaa.

Maastamuuton avulla tapahtuvaa verosuunnittelua pystyvät hyödyntämään lähinnä suurta sijoitusvarallisuutta omaavat henkilöt. Suomessa sijoitusvarallisuus on keskittynyt voimakkaasti kaikkein varakkaimmille.

Finnwatch muistuttaa, että toisin kuin suuri osa muista kehittyneistä maista, Suomi ei ole tukkinut muuttoihin liittyviä verolainsäädännön porsaanreikiä. Lainsäädäntötoimenpiteisiin ei ole ryhdytty siitäkään huolimatta, että verotusta lykkäävien vakuutuskuorten käytön lisääntyminen on entisestään pahentanut ongelmaa, tiedotteessa todetaan.

– Suomen tulee säätää arvonnousuvero, joka on käytössä jo lähes kaikissa keskeisimmissä verrokkimaissa. Päätökset veron valmistelun jatkamisesta tulee tehdä jo syksyn budjettiriihessä, Hietanen painottaa tiedotteessa.

Arvonnousuveron tarkoituksena on saattaa veronalaiseksi Suomessa asumisaikana kerrytetyt omaisuuden arvonnousut siinäkin tapauksessa, että verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.

Raportti Suuntana paratiisi – Maastamuuttajan omaisuustulojen ja kohdemaan verotuksen välinen yhteys on nähtävillä Finnwatchin verkkosivuilla.