Radio Kaleva: Kärpät kohtaa Tap­pa­ran, kuun­te­le se­los­tus suorana tästä

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­nen Jaakko Tai­val­oja tietää, miten tiu­kas­sa huu­me­nuo­ren leima on – siksi hän auttaa nyt muita

Kolumni: So­ti­laal­li­nen tur­val­li­suus ei voi olla tabu jour­na­lis­mis­sa

Tuomas Ket­tu­nen, 27, tai­tu­roi klas­si­sen saralla – elokuva ja mu­siik­ki kul­ke­vat sulassa lii­tos­sa ou­lu­lais­läh­töi­sen sä­vel­tä­jän mat­kas­sa

Oulussa Matrix-teoksensa kanssa lokakuussa keikkaillut säveltäjä Tuomas Kettunen, 27, valmistuu virallisesti ammattiinsa joulukuussa.

Oululaislähtöistä säveltäjää Tuomas Kettusta odottaa seuraavaksi Ranska ja ensi vuonna residenssioleskelu, johon idea syntyi Los Angelesissa.
Oululaislähtöistä säveltäjää Tuomas Kettusta odottaa seuraavaksi Ranska ja ensi vuonna residenssioleskelu, johon idea syntyi Los Angelesissa.
Kuva: EMILIA ANUNDI

Oulussa Matrix-teoksensa kanssa lokakuussa keikkaillut säveltäjä Tuomas Kettunen, 27, valmistuu virallisesti ammattiinsa joulukuussa. Marraskuun ohjelmassa ovat olleet Konsertto filmille ja orkesterille Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa ja osallistuminen Les Arcs -elokuvafestivaalille Ranskassa.

– Matrix syntyi vaihto-opintojeni aikana keväällä 2018 Etelä-Kalifornian yliopistossa Thornton School of Musicissa, Los Angelesissa. Vaihtokoulu valikoitui osittain vahvan elokuva- ja peliteollisuuden vuoksi kaupungissa, Kettunen sanoo.

Reissu poiki Matrixin lisäksi muitakin konserttikappaleita ja kontakteja tulevaan.

– Erään yhdysvaltalaisen kollegani kanssa saimme Koneen Säätiöltä residenssijakson Saaren kartanoon ensi kesäksi. Työstämme tuolloin yhteistä projektia, jonka julkaisu tähtää vuoden 2020 lopulle.

Ranskan Les Arcs -elokuvafestivaalille Kettunen kutsuttiin osallistumaan Talent Villageen, joka on Kettusen mukaan nuorten säveltäjien ja elokuvantekijöiden tör­mäyspaikka.

Kettusen musiikkiura alkoi alakoulun ensimmäisellä luokalla pianon soitolla. Hänen vanhempansa ovat opetusalalla, eikä suvussa ole muutenkaan ammattimuusikoita.

– Toki musiikki on ollut läsnä, muttei kuitenkaan niin vakavasti.

Myöhemmin Oulun konservatoriossa Kettunen sai hyvät mahdollisuudet opiskella sävellystä.

– Se sattui sellaiseen hetkeen, kun olin juuri otollisessa iässä. Sävellyksen opiskeluun tuli mahdollisuus Sanna Ahvenjärven alkaessa opettaa lapsille myös musiikin tekemisen puolta, Kettunen kiittää.

Säveltäjä on se termi, jonka Kettunen itseensä vahvimmin liittää. Säveltäjyys hänen mielessään sisältää kuitenkin poikkitaiteellista suuntausta, esimerkiksi eri taidelajeja yhdistävän teoksen ohjaamiseen tai vaikkapa valosuunnitteluun.

Kettusen oma luomistyö asettuu hänen mukaansa taidemusiikin kaanoniin ja performanssiin. Esimerkiksi hänen teoksessaan Juoksija on kaksi soittajaa lavalla ja kolmas, lyömäsoittaja, käy lenkkeilemässä estradilla kumauttaen välillä instrumenttiaan.

Elokuva on kulkenut tähän asti Kettusen mukana samoin kuin musiikki. Kettusta kiinnosti lapsesta saakka, miten kamera välineenä toimii.

– Siitä seurasi, että lukiosta alkaen olen ollut indie-skenessä aika aktiivinen. Muutama kokopitkä elokuvakin on takana. Elokuva on hirvittävän hauska, villi ja vapaa kenttä.

Oulussa hiljattain vieraillut Matrix ei liity nimestään huolimatta elokuvamaailmaan, vaan teosta varten Kettunen teki matriisirunon. Teksti voitiin lukea vasemmalta oikealla ja ylhäältä alas – tavallaan siis muodostui kaksi eri runoa. Vastaavasti teoksessa kulki myös kaksi sävellystä rinnakkain.

– Teos ei ole jokin yksi kiveen hakattu juttu, eikä ole oikeita ja vääriä tapoja. Matrix-teos muuttuu joka esityskerralla, mutta sen identiteetti on silti tunnistettavissa.

Tuomas Kettunen

Säveltäjä.

Syntynyt Oulussa, 27-vuotias.

Asuu Helsingissä.

Suorittanut Madetojan musiikkilukion ja samaan aikaan muusikon ammattitutkinnon Oulun Konservatoriolla.

Valmistuu Sibelius-Akatemiasta joulukuussa 2019.

Inspiroivia taiteilijoita Beethoven, Woody Allen, David Lynch, Salvador Dali, Tove Jansson, M.I.A. ja kreikkalainen elokuvaohjaaja Yorgos Lanthimos.

Luottamustoimet hallituksen varapuheenjohtajana Taideyliopiston ylioppilaskunnassa sekä Korvat auki ry:ssä.