”Tunnin pu­heis­ta viiden tonnin lasku” - val­tuus­ton kalliit net­ti­lä­he­tyk­set kis­mit­tä­vät

22 valtuutettua ja varavaltuutettua jätti aloitteen valtuuston kokousten videoinnin keskeyttämiseksi eduskuntavaaleihin saakka.

Jorma Leskelän (kesk.) lisäksi aloitteessa on 21 muun valtuutetun tai varavaltuutetun nimet. Osittain jää kyllä epäselväksi, kenen.
Jorma Leskelän (kesk.) lisäksi aloitteessa on 21 muun valtuutetun tai varavaltuutetun nimet. Osittain jää kyllä epäselväksi, kenen.
Kuva: Kaleva

Valtuutettu Jorma Leskelä (kesk.) jätti maanantaina yhdessa 21 muun valtuutetun ja varavaltuutetun kanssa aloitteen, että valtuuston kokousten videoinnit tulisi keskeyttää eduskuntavaaleihin saakka.

Leskelän mielestä ehdokkaina olevat valtuutetut käyttävät tilanteen hyväkseen ja hakevat itselleen näkyvyyttä kaupungin laskuun.

”Ehdokkaita on kolmasosa. Jos jokainen heistä käyttää yhden kolmen minuutin puheenvuoron, jo se pitkittää kokousta tunnin. Jokainen alkava tunti kolmen tunnin jälkeen maksaa kaupungille 5 000 euroa.”

Kalevan nettilehdessä esitys on herättänyt vilkasta keskustelua. Kommentoijia on huomattavasti enemmän kuin kaupungin tilastojen perusteella videoiden katsojia.

Moni on sitä mieltä, että kansalaisten demokraattista tiedonsaantia halutaan rajoittaa.

Leskelä vakuuttaa, ettei siitä ole kysymys.

”Olen videoinnin kannalla itsekin, mutta sen voisi hoitaa jollakin yksinkertaisella kameralla, koska mikrofonithan siellä jo on.”

Näin toimitaan esimerkiksi Jyväskylässä. ”Siellä on salin perällä yksi kamera, jonka virastomestari kokouksen alkaessa panee käyntiin ja kokouksen lopussa sammuttaa”, kertoo verkkotiedottaja Martti Holma Oulun kaupungilta. 

Oulussa kuvaa otetaan neljällä kameralla ammattilaisten voimin. Holman mukaan oululaisille haluttiin tarjota laadukkaampi tulos.

Sopimus voimassa
vuoden kerrallaan


Kaupunki on kilpailuttanut videoinnin keväällä 2013. Sopimus on voimassa vuoden kerrallaan. Kustannus on 1 400 euroa kokoukselta.

Leskelä laittoi aloitteensa kiertämään valtuuston kokouksen aluksi. Listaan kertyi 22 nimeä. Osasta saa selvän, osasta ei.

”Ei siihen mitään nimen selvennyksiä tule, enkä katsonut keitä oli mukana. Panin listan kiertämään ja kun se aikanaan palautui minulle, toimitin aloitteen kokouksen sihteerille.”

”Selvän” allekirjoituksen ovat jättäneet Leskelän lisäksi keskustan Anna-Kaisa Lepistö, Eero Halonen, Antti Huttu-Hiltunen, Raimo Hämeenniemi, Suvi Helanen, Sirpa Tikkala, Pekka Kainua, Juha Huikari ja Kari Myllyniemi sekä perussuomalaisten Annemari Enojärvi, Aatos Manninen ja Sebastian Tynkkynen. Yhdeksästä nimestä ei saa  selvää.

Tänä vuonna videoiduilla valtuuston kokouksilla on ollut keskimäärin 110 eri katsojaa kokousta kohden. Suurin osa katsoo vain hyvin pienen hetken. Videoitua lähetystä on seurannut yli kymmenen minuuttia keskimäärin 14 katsojaa ja yli puoli tuntia keskimäärin 5 katsojaa per kokous.