Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Tummia ve­nä­läi­siä ja kau­ra­ryy­ni­tyt­tö­jä

Lakupekka

Lakupekka

Ensimmäinen musta figuuri Fazerin lakritsipurkkiin ilmaantui 1929. Kyseessä oli mustan ihmisen kokovartalokuva. Tätä käytettiin koko 30-luvun eri lakritsipurkeissa, joista makeisia myytiin irtotavarana kaupan hyllystä. Tuttu mustakasvoinen figuuri ilmestyi lakritsipatukoihin 50-luvun alussa. Tästä on käytetty siitä lähtien yleisnimityksiä "lakupekka" tai "lakutyttö". Fazerilta kerrotaan, että mustan figuurin keksijän nimeä ei tiedetä.

Brunbergin Suukko

Brunbergin suklainen tuote Neekerinpusu tuli markkinoille vuonna 1951. Viisikymmentävuotiaan tuotteen nimeä jouduttiin vaihtamaan vuonna 2001, koska se koettiin liian rasistiseksi. Nykyisin tuote tunnetaan nimellä Suukko. Pahvista Suukko-rasiaa koristaa vieläkin tuttu näky: kaksi suukottavaa tummaa lasta.

Geisha

Geisha-suklaan valmistus aloitettiin 1962. Suklaan kehitti Peter Fazer yhdistämällä maitosuklaaseen konditoriatuotteen japonais-täytettä. Nimi Geisha pohjautuu kyseiseen täytteeseen. Tuotteen ulkoinen olemus muuttui viime vuonna, jolloin geisha-hahmo poistui kääreestä. Myös tuotteen kirjasin muuttui perinteiseksi eikä itään viittaavaksi. Fazerilta kerrotaan, että tuote jatkuu Geisha-nimisenä.

Ovatko nämäkin uhanalaisia?

Uncle Ben´s

Pitkäjyväisen riisin logona on käytetty jo 40-luvulta saakka tummaa miestä. Nimen keksi yhdysvaltalainen Converted Rice -yhtiö myyttisen ylivertaisen riisinviljelijän mukaan. Uncle Ben -hahmolla voi olla yhteyksiä yhdysvaltalaiseen stereotypiaan tummasta, riuskasta ja rehdistä maanviljelijämiehestä Tiettävästi yhtiö ei tähän mennessä ole osoittanut merkkiäkään logon muuttamisesta.

Elovena

Elovena-kaurahiutaleet syntyivät Viipurissa Karjalan Mylly Oy:ssä 1925. Tuotteen nimen alkuosa saatiin yrityksen aiemmasta nimestä Myllyosakeyhtiö Elo ja loppuosa kauran latinankielisestä nimestä avena sativa. Elovena-tytön keksi viipurilainen taiteilija Viktor Räsänen. Nykyisin Elovena-hiutaleita valmistaa Raisio-yhtymä, josta kerrotaan että sillä ei ole aikeita muuttaa nimeä tai brandia.

Musta ryssä

Mustaksi ryssäksi kutsutaan baaridrinkkiä, jossa on perinteisesti 2 senttilitraa vodkaa ja sama määrä kahvilikööriä. Ulkomailla drinkki tunnetaan nimellä Black Russian. Tuotevalvontakeskuksesta kerrotaan, että kyseessä on puhekielen ilmaisuun perustuva nimi, jota on vaikea poistaa. Jotkut ravintolat kutsuvat kyseistä drinkkiä englannin kielisellä nimellä, toiset Tummana venäläisenä. Myös Musta ryssä -ilmausta näkyy .