Tulli epäilee Suomeen tuodun lait­to­mas­ti 40 000 kap­pa­let­ta pop­pers-val­mis­tei­ta – lait­to­mia tuot­tei­ta myyty ai­kuis­viih­de­liik­keis­sä

Epäiltyjen uskotaan hyötyneen laittomasti maahantuoduista ja myydyistä popperseista yhteensä noin 600 000 euron verran.

Tulli epäilee, että rikokseen syyllistyneet ovat hyötyneet laittomasti maahantuoduilla ja myydyillä tuotteilla jopa 600 000 euroa.
Tulli epäilee, että rikokseen syyllistyneet ovat hyötyneet laittomasti maahantuoduilla ja myydyillä tuotteilla jopa 600 000 euroa.
Kuva: Tulli

Tulli on tutkinut tapausta, jossa Suomeen on usean vuoden ajan tuotu laittomia poppers-tuotteita. Tulli kertoo takavarikoitujen ja myyntiin päätyneiden tuotteiden arvoksi yhteensä noin 600 000 euroa.

Poppers-tuotteilla tarkoitetaan joukkoa alkyylinitriittejä, joita käytetään lähinnä päihteinä sekä tehostamaan seksuaalista kokemusta. Laittomasti maahan tuotuja tuotteita on tullin mukaan myyty aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa.

Alkuvuonna 2019 tulli takavarikoi noin 2500 poppers-tuotetta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Tulli epäilee esitutkinnan perusteella poppers-tuotteita on takavarikoitujen lisäksi myyntiin noin 40 000 kappaletta vuosien 2013–2019 aikana.

Epäiltyjen uskotaan hyötyneen laittomasti maahantuoduista ja myydyistä popperseista yhteensä noin 600 000 euron verran. Epäiltyjen omaisuutta on otettu vakuustakavarikkoon turvaamistoimena lähes rikoshyötyä vastaava määrä.

Tulli on kuulustellut esitutkinnan aikana rikoksesta epäiltyinä useita henkilöitä, joiden epäillään toimineen aikuisviihdeliikkeiden vastuuhenkilöinä. Tulli on tutkinut tapausta lääkeainerikoksena ja salakuljetuksena.

Useat poppers-tuotteissa käytetyt alkyylinitriitit luokiteltiin vuodesta 2013 lähtien lääkeaineiksi ja niiden maahantuonti on luvanvaraista.