Tuleeko tästä Suo­mi-elo­ku­vas­ta seu­raa­va hitti? En­sim­mäi­nen Can­nes-lef­fa sitten Kau­ris­mäen

Cannesin elokuvajuhlia pidetään maailman arvostetuimpana elokuvafestivaalina.

Video: Kaleva

Cannesin elokuvajuhlia pidetään maailman arvostetuimpana elokuvafestivaalina. Kymmeniin vuosiin sen kilpasarjoissa ei ole ollut muita suomalaisnimiä kuin Aki Kaurismäki.

Ei ennen kuin 37-vuotias kokkolalaislähtöinen Juho Kuosmanen teki esikoispitkänsä toisesta kokkolalaisesta, nyrkkeilijälegenda Olli Mäestä.

Hymyilevä mies -elokuva saa maailman ensi-iltansa Cannesissa torstaina 19. toukokuuta osana Un certain regard -kilpasarjaa. Sitä pidetään festivaalin toiseksi merkittävimpänä kategoriana.

Viime vuonna Un certain regard -sarjassa jaettiin palkintoja muun muassa parhaasta elokuvasta, ohjauksesta ja tulevaisuuden lupauksesta.

Vielä helatorstaina Kuosmanen ei ollut hankkinut smokkia, vaikka sellainen ”pitää kuulemma olla”.

Aki Kaurismäen twistiaskeleet Cannesin punaisella matolla vuonna 2002 jäivät historiaan. Kuosmanen huomauttaa, että matto Kaurismäen edustamaan pääkilpasarjaan oli vielä pitempi.

– Me pääsemme vähän pienemmällä huomiolla, naurahtaa Kuosmanen.

Hän on ollut Cannesissa kaksi kertaa aiemminkin. Taulukauppiaat-elokuva voitti pääpalkinnon festivaalin opiskelijaelokuvien Cinéfondation-esityssarjassa vuonna 2010, ja kaksi vuotta aiemmin lyhytelokuva Kestomerkitsijät  tuli samassa sarjassa kisan kolmanneksi. Nyt pelissä on kuitenkin aiempaa enemmän. Pitkille elokuville luvassa on aivan erilaista huomiota kuin opiskelijaelokuville.

Hymyilevä mies kilpailee Cannesissa oman sarjansa lisäksi myös festivaalin esikoisohjauksille tarkoitetusta Caméra d’Or -palkinnosta.

Kuvattu mustavalkoiselle kääntöfilmille

Hymyilevässä miehessä on paljon poikkeuksellista, tuotannosta lähtien. Elokuva on kuvattu 16 millimetrin mustavalkoiselle kääntöfilmille, Kodakin Tri-X:lle. Se on materiaali, jota aikanaan käytettiin muun muassa uutisissa. Elokuvia sillä ei ole juurikaan kuvattu. Ohjaajan mukaan mustavalkoinen kääntöfilmi tuntui vievän suoraan 1960-luvulle.

Sen saanti ei ollut helppoa.

– Ensin tilasimme Kodakilta Euroopan varastot tyhjiksi, sen jälkeen tyhjensimme Amerikan varastot, ja loppuja materiaaleja varten Kodak joutui käynnistämään linjastonsa uudelleen.

Suurelle osalle työryhmää kyseessä on esikoiselokuva, Kuosmasen lisäksi esimerkiksi pääroolien esittäjille. Elokuva on myös hyvin kokkolalainen. Kuosmasen lisäksi Kokkolasta ovat lähtöisin Olli Mäkeä näyttelevä Jarkko Lahti ja Mäen tulevaa Raija-vaimoa esittävä Oona Airola. Myös tuottaja Jussi Rantamäki on Kokkolasta. Musiikkia ovat säveltäneet kokkolalaislähtöiset Joonas Haavisto, Miika Snåre ja Laura Airola.

Tietyn paikkakunnan sijasta olennaista on Kuosmasen mukaan yhteinen historia.

– On varmaan käytännössä sama, mistä kukakin on, mutta on helppo työskennellä, kun ihmisten kanssa on historiaa jo muutenkin. Valtaosa porukasta on kuitenkin muualta kuin Kokkolasta.

Elokuvantekijät ovat tehneet läheistä yhteistyötä Olli, Raija ja Pekka Mäen kanssa. Perhe on ollut osin tietolähteenä ja esikuvana elokuvan hahmoille.

– On ollut tosi mukava huomata, että he ovat mielellään auttaneet.

Mäet eivät ole vielä elokuvaa nähneet, ja Kuosmasta mielipide jännittää.

– Aika luottavainen olen, että he elokuvasta pitävät. Raijan toiveena on ollut, että kunhan olisi sydäntä lämmittävä elokuva. Uskon, että sellaisen vaikutuksen se tekee.

"Hauska, persoonallinen ja leikkisä"

Tyypilliseltä suomalaiselokuvalta eivät kuulosta myöskään adjektiivit, joilla Kuosmanen elokuvaansa luonnehtii: hauska, persoonallinen ja leikkisä.

Elokuva pyrkii olemaan muotokuva Olli Mäestä, joka on Kuosmasen mukaan ”hyvin hauska henkilö”.

Kuosmanen uskoo, että kepeä ote on erottunut valitsijoiden silmissä vakavien art house -elokuvien genressä muutenkin.

– Itsekin olen pitänyt elokuvaa hyvin onnistuneena juttuna. Siitä tulee varmasti hymy huulille.

Elokuva on herättänyt poikkeuksellista huomiota Cannesin lisäksi muidenkin kansainvälisten elokuvafestivaalien järjestäjissä.

– Se tulee varmasti tekemään tosi hienon festivaalikierroksen ympäri maailman, uskoo Suomen elokuvasäätiön tiedottaja Reetta Hautamäki.

Kiitelty on erityisesti elokuvan 1960-luvun maailmankuvaa ja näyttelijätyötä. Sitä on pidetty myös poikkeuksellisena nyrkkeilyelokuvana.

Kilpasarjaan pääsy iso asia

Kuosmanen sai tiedon kilpasarjaan pääsystä huhtikuun puolivälissä. Vieläkin se tuntuu isolta asialta, vaikka ohjaajan sanoin saavutukset murenevatkin käsiin.

– Jos muutama vuosi sitten olisi ajatellut tätä tilannetta, se olisi näyttäytynyt vielä isompana. Kun asioista tulee totta, ne aina vähän laimentuvat. Lisäksi voi tulla mieleen, että pitäisi saavuttaa taas jotain vielä isompaa.

Kuosmanen tiedostaa taiteella kilpailemisen vaarat.

– Täytyy pitää mieli sellaisessa asennossa, että vaikka palkintoja ei tulisikaan, se ei saa muuttua pettymykseksi. Helposti käy niin, että vaikka pääsee kilpailuun, mikä sinällään on jo saavutus, on häviäjä, jos ei saa palkintoja.

Hymyilevä mies -elokuvan trailerin eli esittelyvideon englanninkielinen ensiesitys on tänään maineikkaan amerikkalaisen elokuvamedia Indiewiren verkkosivustolla. Myös elokuvan jakeluyhtiö on merkittävä. Elokuvan kansainvälistä myyntiä hoitaa Les Films du Losange, joka edustaa Kuosmasen elokuvan lisäksi Cannesissakin palkitun Michael Haneken sekä Lars von Trierin elokuvia.

Lännen Media julkaisee ensimmäisenä suomenkielisen trailerin. Vuoden 2015 tammikuussa Lännen Media kertoi Jarkko Lahden valmistautumisesta Olli Mäen rooliin. Hän osallistui oikeaan nyrkkeilyotteluun Kokkolassa.

Tausta: Toisenlainen nyrkkeilyelokuva

– Cannesin elokuvajuhlat järjestetään 11.–22. toukokuuta. Viimeksi suomalaiselokuvista Cannesin pääsarjassa oli Aki Kaurismäen Le Havre vuonna 2011.

– Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä.

–  Hymyilevä mies on Kuosmasen ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Elokuvan pääosissa nähdään Jarkko Lahti (Olli Mäki), Oona Airola (Ollin naisystävä Raija Jänkä) ja Eero Milonoff (nyrkkeilijä ja promoottori Elis Ask). Elokuvan käsikirjoitus on Kuosmasen ja Mikko Myllylahden, ja sen on tuottanut Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta. Elokuvan on kuvannut J-P Passi.

– Hymyilevän miehen virallinen Suomen ensi-ilta on Kokkolassa ulkoilmanäytöksenä 20. elokuuta. Se tulee valtakunnalliseen elokuvateatterilevitykseen Suomessa 2. syyskuuta.