Tilaajille

"Tule kuuk­ke­li, mulla on sulle ru­si­noi­ta!" Ko­kei­lim­me, mil­lais­ta on vaeltaa tun­tu­ris­sa pienten lasten kanssa

Toimittaja Armi Auvinen otti siitä selvää ja suuntasi lapsineen Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Lasten kanssa retkeilyn ja vaeltamisen lähtökohtana on kiireettömyys.

Pohjoisten havumetsien kuukkeli on retkeilijän kaveri. Hyvällä tuurilla saat sen syömään vaikka kädestäsi. Sille maistuvat esimerkiksi rusinat. Martti, 4, ei voi peitellä hymyään, kun kuukkeli istuu kämmenelle. Retki on tehtävä lasten ehdoilla, niin että aikaa jää myös muurahaisten tutkiskelulle ja ihmettelylle. Yleensä lasten mielestä pelkkä kävely on tylsää. Kun välillä voi kiipeillä, leikkiä ja kilpailla, kulkeminen sujuu kuin itsestään. Sisarukset Martti ja Maija kiipeävät kivikossa tottuneesti. Lapset voi hyvin ottaa mukaan retkeilyn pikkuaskareisiin. Eväät ovat monen mielestä se, mikä tekee retken. Erilaiset pikkuhalsterilla grillattavat leivät ja tikkupulla ovat usein lasten suosikkeja. Yleisin virhe lasten kanssa retkeiltäessä tai vaeltaessa on edetä aikuisten ehdoilla ja liian pitkälle. Retki omalle kotipihalle ei ole yhtään sen huonompi retki kuin jonnekin kauemmas. Suomen Ladun perheliikunnan hankesuunnittelija Susanne Blomqvist ohjeistaa aikuisia opettamaan lapselle heti ensimmäisestä lähiretkestä lähtien, että luonnossa ollaan vieraana. "Luonnossa ollaan niin kuin kylässä. Ollaan nätisti, eikä melskata ja roskata." Ei haittaa vaikka välillä puun kanssa pistäisi silti pääpainiksi. Tikkupulla syntyy nopeasti nuotiolla ja on kaikenikäisten herkku.
Pohjoisten havumetsien kuukkeli on retkeilijän kaveri. Hyvällä tuurilla saat sen syömään vaikka kädestäsi. Sille maistuvat esimerkiksi rusinat. Martti, 4, ei voi peitellä hymyään, kun kuukkeli istuu kämmenelle.
Pohjoisten havumetsien kuukkeli on retkeilijän kaveri. Hyvällä tuurilla saat sen syömään vaikka kädestäsi. Sille maistuvat esimerkiksi rusinat. Martti, 4, ei voi peitellä hymyään, kun kuukkeli istuu kämmenelle.

Millaista on vaeltaa tunturissa kahden vilkkaan alle kouluikäisen lapsen kanssa? Toimittaja Armi Auvinen otti siitä selvää ja suuntasi lapsineen Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Lasten kanssa retkeilyn ja vaeltamisen lähtökohtana on kiireettömyys. Suomen Ladun perheliikunnan asiantuntija kertoo yleisimmät virheet, jotka kannattaa ennakoida jo ennen kuin lähtee reissuun.

Kuukkeli!

Nyt eivät kiinnosta eväät, eivätkä makeiset tai maisemat. Nyt on käsillä lasten mielestä jotain paljon parempaa.