Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Tuk­hol­ma siirtyy su­ku­puo­li­neut­raa­liin lu­mi­au­rauk­seen

Lumiauraus tehdään Tukholmassa jatkossa sukupuolineutraalisti, kertoo verkkolehti TheLocal.se.

Teiden aurausta Oulun seudulla. Arkistokuva.
Teiden aurausta Oulun seudulla. Arkistokuva.
Kuva: Tapio Maikkola

Lumiauraus tehdään Tukholmassa jatkossa sukupuolineutraalisti, kertoo verkkolehti TheLocal.se. Kaupungin varapormestari Daniel Helldén vahvisti lehdelle, että lumiaurat lähetetään pian töihinsä nykyistä tasa-arvoisemmin.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että lumitöissä painopistettä siirretään moottoriliikenteestä jalkakäytäville ja pyöräteille.

Muutos on onnettomuustilastoihin liittyvä johtopäätös. Ruotsissa on havaittu, että talvisin jalankulkijoille ja pyöräilijöille sattuu onnettomuuksia enemmän kuin autoilijoille. Sukupuolittain tarkasteltuna tämä suosii miehiä, koska miehet autoilevat naisia enemmän ja naiset puolestaan pyöräilevät miehiä enemmän.

Keski-Ruotsin Karlskogassa päätettiin jo viime vuonna uudistaa lumenaurausta niin, että se ottaisi paremmin huomioon kiireisten lapsiperheiden tarpeet. Niinpä lumityöt tehdään nyt ensin päiväkotien ja koulujen läheltä, jonne vanhemmat pysähtyvät työmatkallaan ennen kuin jatkavat kaupungin keskustaan tai pääteille.

Karskogan vanha toimintatapa oli pysynyt samana vuosikymmeniä. Siinä päätiet aurattiin ensin ja sen jälkeen lumiaurat siirtyivät teollisuusalueille, jotka ovat tyypillisesti miesten työpaikkoja. Lastenvaunoja työntelevät äidit ja pyöräilijät saivat odottaa lumiauroja pisimpään kevyen liikenteen väylillä.

The Localin uutinen (englanniksi)
Citylabin juttu aiheesta (englanniksi)