Tui­ras­sa vielä kylmää ui­ma­vet­tä, jär­vil­lä voi jo us­kal­tau­tua uimaan

Vaikka keskiviikkona Oulussa on nautittu lämpimästä ilmasta, uimari ei vielä pääse uimaan lämpimissä vesissä.

Tuiran uimarannalla jokivesi oli keskiviikkoiltapäivänä vielä lähes jäätävää.
Tuiran uimarannalla jokivesi oli keskiviikkoiltapäivänä vielä lähes jäätävää.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vaikka keskiviikkona Oulussa on nautittu lämpimästä ilmasta, uimari ei vielä pääse uimaan lämpimissä vesissä.

Oulussa Tuiran uimarannalla jokivesi oli keskiviikkoiltapäivänä vielä lähes jäätävää, kuusiasteista. Pienehköissä järvissä Papinjärvellä ja Valkiaisjärvellä mittari puolestaan kipusi 14 asteeseen.

Uimarantojen pintavesien lämpötiloissa on toistaiseksi selviä eroja. Kaleva kiersi keskiviikkoiltapäivänä viidellä uimarannalla Oulussa ja Kempeleessä mittaamassa uimavesien lämpötiloja. Mittaus tehtiin keskiviikkoiltapäivänä pintavedestä ja läheltä rantaa. Kylmimmän ja lämpimimmän veden lämpötilaero oli 8 astetta.

Nallikarin uimarannalla merivesi oli mittauksessa kahdeksanasteista. Ouluntullin Kalliomontulla vesi oli puolestaan 11-asteista.

Kylmän kevään ja alkukesän viilentävästä vaikutuksesta huolimatta Kalevan mittauksen tulokset eivät ole muiden vuosien samaan ajankohtaan verrattuna poikkeuksellisen kylmiä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Henri Nymanin mukaan sisävedet ovat jatkuvasti herkkiä ilman lämpötilan vaihteluille.

– Tähän aikaan vuodesta viisikin astetta on vielä aika normaali lämpötila. Saatu mittaustulos voi vaihdella paljonkin esimerkiksi sen mukaan, onko mittaus tehty auringossa vai varjossa. Parin lämpimän päivän jälkeen lämpötila voi olla jo huomattavasti korkeampi kuin aiemmassa mittauksessa.

Nymanin mukaan myös Kalevan merivedestä mittaama kahdeksan astetta kuulostaa ajankohtaan nähden normaalilta lukemalta.

Katso kuvagalleria uimavesien lämpötilan testauksesta.