Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tsu­na­mi­ka­tast­ro­fi ai­heut­ti suurta tuhoa Khao Lakilla – Mitä tekivät mat­kai­li­jat?

Tasan kymmenen vuotta sitten 179 suomalaista sai surmansa koko maailmaa järkyttäneessä Thaimaan tsunamissa.

-
Kuva: Aku Ahlholm

Tasan kymmenen vuotta sitten 179 suomalaista sai surmansa koko maailmaa järkyttäneessä Thaimaan tsunamissa. Menehtyneistä suomalaisuhreista satakunta oli viettänyt lomaansa ja asunut samassa hotellissa Khao Lakissa.

Paikallisten omistama, mutta Finnmatkojen Blue Village -konseptiin kuuluva Pakarang-hotelli oli rakennettu aivan rantaviivan tuntumaan. Useista bungaloweista ja kaksikerroksisesta päärakennuksesta koostunut hotelli tuhoutui täysin tsunamissa. Kaikki bungalowit huuhtoutuivat hyökyaallon mukana. Ravintolasta, vastaanottoaulasta ja muutamista asuinhuoneistoista koostuneesta kaksikerroksisesta päärakennuksestakaan jäljelle ei jäänyt muuta kuin perustukset ja runko.

Hotellin kokemat aineelliset tuhot olivat suuret, mutta pieniä ihmishenkien menetykseen nähden. Tsunamissa ei pelkästään menehtynyt lukuisia suomalaismatkailijoita, vaan järkyttävä luonnonkatastrofi surmasi myös useita yhteistyöhotellien henkilökunnasta.

"Tsunami oli todella raskas onnettomuus kaikille matkanjärjestäjille. Materiaaliset asiat pystyy aina korvaamaan, mutta ihmishenkiä ei saa takaisin", toteaa Finnmatkojen viestintäpäällikkö Jenita Sillanpää.


Jälleenrakentaminen alkoi hyvin pian


Traaginen onnettomuus ei kuitenkaan lamaannuttanut paikallisia, eikä karkottanut matkailijoita. Jo muutaman viikon päästä tsunamista ensimmäiset hotellit avasivat ovensa. Parin vuoden sisällä tsunamista myös suomalaiset palasivat takaisin Khao Lakiin, ja nyt suomalaisia on kolmasosa kaikista Finnmatkojen pohjoismaisen emoyhtiön TUI Nordicin kautta Khao Lakissa kävijöistä.

"Hyvin paljon paikallisten mentaliteetista kertoo se, että he ryhtyivät heti toimeen. He halusivat palauttaa Khao Lakin entiseen loistoonsa. Matkailijat halusivat omalta osaltaan helpottaa paikallisten tilannetta ja jälleenrakentamista, mistä kertoo ehkä se, että kausi 2006–2007 oli siihenastinen huippuvuosi Thaimaan matkoissa", Sillanpää toteaa.

Täysin samalle paikalle kuin missä Pakarang-hotelli oli ei ole uutta hotellia kuitenkaan rakennettu, vaikka aivan lähistöllä on Finnmatkojen yhteistyöhotelleja. Tsunami muutti sekä alueen rakennus- että turvallisuussäännöksiä erittäin paljon. Aivan rantaviivan tuntumaan ei saa enää hotelleja rakentaa. Lisäksi vastaavien katastrofitilanteiden varalta henkilökunta on käynyt yhtenäisen koulutuksen, ja hotelleissa on asianmukaiset hälytysjärjestelmät sekä hätäuloskäynnit. Yleisten tsunamivaroitusjärjestelmien ohella lomakohteissa on teillä tienviittoja evakuointireiteistä, jotka kertovat mihin suuntaan hätätilanteessa pitää paeta.

Juttuun on haastateltu myös Lin Kraftia, joka työskenteli tsunamin aikaan Thaimaan-tuotepäällikkönä Fritidsresor Groupilla ja Steffen Hansenia, joka on nykyään TUI Nordicin Senior Product Manager.