Trumpin vir­ka­ri­kos­tut­kin­nas­sa kuul­laan EU-suur­lä­het­ti­läs­tä – ker­to­nut ta­pah­tu­mis­ta eri ver­sioi­ta

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland todistaa tänään keskiviikkona presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa.

Diplomaatti Gordon Sondland toimii Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä.
Diplomaatti Gordon Sondland toimii Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä.
Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland todistaa tänään keskiviikkona presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa.

Sondland on kertonut kaksi eri versiota tapahtumista, joten tänään häneltä kysyttäneen tiukasti, kumpi on oikea versio.

Sondlandin uskotaan olevan tähän asti keskeisin todistaja virkarikostutkintaan liittyvissä julkisissa kuulemisissa. Kuulemiset televisioidaan.

Sondland oli tärkeässä osassa, kun Trump yritti saada Ukrainaa aloittamaan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevasta Joe Bidenistä.

Sondland sanoo, että hän ei alussa ymmärtänyt, että kohde oli entinen varapresidentti Biden.

Toisin kuin monet muut Trumpin lähipiiriin kuuluvat, Sondland on tehnyt yhteistyötä virkarikostutkinnassa.

Sondlandin kertomus ei ole kuitenkaan kaikilta osin yhteneväinen ja eroaa joissain asioissa muiden todistajien kertomuksista.

Viime kuussa Sondland todisti suljettujen ovien takana, että hän ei nähnyt yhteyttä Trumpin tutkintakehoituksen ja Ukrainalta sotilasavun epäämisen välillä.

Joitakin viikkoja myöhemmin Sondland kuitenkin täydensi todistustaan kongressille. Sen mukaan hän muisti kertoneensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin hallinnolle, että se ei todennäköisesti saisi 391 miljoonan dollarin sotilasapua, jos se ei julkisesti sitoutuisi Biden-tutkintaan.

Sondland ei myöskään kertonut kongressille puhelinkeskustelusta, jonka hän puhui Trumpin kanssa ollessaan kiovalaisessa ravintolassa heinäkuussa. Tästä kertoi toinen todistaja, ja puhelun uskotaan olevan yksi kysymysten kohde tänään keskiviikkona.

Sondland oli kertonut Trumpille tuolloin, että Zelenskyi ryhtyisi tutkimaan Trumpin ajamaa asiaa.