Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Pääkirjoitus

Trumpin ky­ber­vih­je to­teu­tui

Suomi ja Yhdysvallat ryhtyvät kyberkumppaneiksi Oulun yliopistoon perustettavan kybertutkimuskeskuksen myötä. Presidentti Donald Trump vihjaisi asiasta äskettäisellä presidentti Sauli Niinistön työvierailulla.

Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyö kyberturvallisuudessa tiivistyy. Yhdysvallat ja Suomi ryhtyvät kyberkumppaneiksi Ouluun perustettavan uuden tutkimuskeskuksen myötä.

Teollisuutta ja tutkimusta edustavien aktiivisten puuhamiesten ohella yhteistyön synnyn taustalla vaikuttavat epäilemättä Oulun näytöt kovan luokan kansainvälisenä huippuosaajana.

Vihjaus kyberyhteistyöstä saatiin jo presidentti Sauli Niinistön äskettäisellä työvierailulla Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trump nimittäin kehui yllättäen tiedotustilaisuudessa Suomen olevan kyberosaamisessa alan johtava asiantuntija, jonka kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä. Trump lupaili, että Suomeen saatetaan soittaa lähiaikoina.

Soitto on nyt soitettu. Trumpin lausahdus sai tiistaina sisältöä, kun kybertutkimusohjelman yhteistyösopimus allekirjoitettiin teollisuuden innovaatioalustan Dimeccin kyberturvallisuusohjelman päätösseminaarissa Helsingissä.

Tutkimusyhteistyö syntyy Ouluun perustettavan tutkimusyksikön ja yhdysvaltalaisen National Science Foundationin Industry University Cooperative Research Center -ohjelman välille.

Oululaisyksikkö toimii osana amerikkalaista Serc-keskusta, joka tutkii ohjelmistojen ja järjestel-mien turvallisuutta. Oululaistutkijoiden ohella hankkeessa on mukana tutkijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta ja Turun yliopistosta.

Kaikkineen Suomen puolelta tietoturvaohjelmassa on mukana keskeisiä teknologisia ratkaisuja kyberturvallisuuden parantamiseksi kehittäviä yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Yrityksistä tällaisia ovat muun muassa Bittium, F-Secure, Ericsson ja Nokia.

Ouluun on osana korkean teknologian ekosysteemiä syntynyt kyberturvallisuuteen liittyvää huippuosaamista. Odotettavissa on, että kansainvälinen tutkimusyhteistyö synnyttää lisää alan yrityksiä.

Kybersuojautumiselle ja sen tutkimiselle on huutava tarve. Kyberturvallisuudessa pyritään varmistamaan sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuus oli sitten kyse rahaliikenteestä, energiantuotannosta tai lentoliikenteestä. Kyberturvallisuus kiinnostaa niin sotilas- kuin siviilipuolella.

Kyberturvallisuus korostuu maailmassa, jossa verkkohyökkäyksiä tapahtuu entistä enemmän. Yksityisten yritysten ja julkisyhteisöjen ohella kohteena ovat tavalliset ihmiset.

Oulussa onkin tarkoitus panostaa verkkomaksamiseen ja kotiautomaatioon liittyvien ratkaisujen ohella myös suojautumiseen verkkokiusaamiselta.

Järjestäytynyt rikollisuus ja tietyt valtiolliset tahot harjoittavat kyberhyökkäilyä hyötymis- ja vahingoittamistarkoituksessa. Seurauksena on vuosittain jopa satojenmiljar-dien eurojen menetykset.

Kybertutkimuskeskuksen myötä Oulun osaaminen on syytä ottaa huomioon, kun päätetään, minne valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon potilastietojärjestelmää kehittävä Sote-Digi -yhtiö sijoitetaan. Oululaista osaamista on tarjolla kotimaankin markkinoille.