Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Pääkirjoitus

Trumpin Hua­wei-boi­ko­tis­sa isot riskit – lopulta kuk­ku­lan ku­nin­kaak­si tapaa nousta edis­ty­nein tek­niik­ka

Donald Trump yrittää katkaista kiinalaisen Huawein etenemisen mutta saattaa olla jo myöhässä. Mittelön taustalla on vahvasti kauppapolitiikkaa.

Donald Trump yrittää katkaista kiinalaisen Huawein etenemisen mutta saattaa olla jo myöhässä.

Mittelön taustalla on vahvasti kauppapolitiikkaa. Todisteet kiinalaistuotteiden turvallisuusriskeistä ovat toistaiseksi puheiden varassa.

Taisto viestintäteknologian herruudesta otti sunnuntaina uusia kierroksia. Maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan Google lopettaa Android-käyttöjärjestelmänsä palveluiden ja sovelluspäivitysten tuen kiinalaisen Huawein tuleviin kännyköihin.

Taustalla on presidentti Donald Trumpin linjaus, jonka mukaan Yhdysvallat rajoittaa yhteistyötä kansallista turvallisuutta uhkaavien yritysten kanssa. Viime torstaina Yhdysvallat kielsi jo yhdysvaltalaisyhtiöitä myymästä Huaweille komponentteja ilman erillistä lupaa.

Trumpin hallinnon neuvottelutaktiikka tapaa olla tietoisen poukkoilevaa. Uusia peliliikkeitä onkin odotettavissa. Maanantaina vientikiellon voimaantuloa kerrottiin lykättävän kolme kuukautta. Yhdysvaltojen nykyhallinnossa elää silti selvästi halu horjuttaa kiinalaisen teknologian asemia.

Trumpin hallinnon mukaan kiinalaisyhtiön tuotteet avaavat Kiinan hallinnolle takaportteja urkintaan. Epäilyjä on liitetty myös vähitellen käyttöön tulevaan 5G-verkkotekniikkaan, jonka suurimpia toimittajia Huawei on.

Lännen ei pidä katsoa Kiinaa liian sinisin silmin, ei vaikka viimeksi tiistaina Huawein johto muistutti, että yhtiö on kaupallinen toimija.

Autoritaarisessa Kiinassa mikään yhtiö ei voi olla ottamatta huomioon kommunistipuolueen ohjeita. Kiinalaisyrityksillä on jopa suoranaisia velvoitteita auttaa valtiota sen tiedusteluoperaatioissa.

Edelleenkään Huawein verkkojen tai puhelinten käytöstä valtiolliseen vakoiluun ei silti ole esitetty näyttöä. Tämä voi alkaa syödä syytösten uskottavuutta.

Suomenkin kännykkäverkoissa on käytetty jonkin verran Huawein teknologiaa. Vakoiluyrityksiä ei ole toistaiseksi havaittu.

Trumpilla onkin ilmeinen, vahva kauppapoliittinen tavoite. Huawei on vallannut nopeasti kännykkämarkkinoita. Kiinalaisvalmistaja ohitti viime vuonna Applen ja on nyt maailman kakkonen korealaisen Samsungin jälkeen.

Ei ihme, jos oman maan teollisuuden suojeluun uskova Trump on herännyt.

Tavalliselle Huawein käyttäjälle Googlen ja Huawein yhteistyön päättyminen ei ilmeisesti heti aiheuta ongelmia. Tulevissa puhelimissa niitä voi tulla, jos Huawein käyttäjä ei pääse kiinni Googlen suosittuihin sovelluksiin. Tämä saattaa puraista pahastikin Huawein myyntiä.

Aivan toinen juttu on, ketkä ovat pidemmän päälle kiistan voittajia ja häviäjiä. Trumpin päätökset voivat vielä kääntyä Yhdysvaltain tappioksi. Huawein valtavilla resursseilla korvaavien palvelujen ja komponenttien kehittäminen ei ole mahdotonta, vaikka siihen kuluisikin jonkin verran aikaa.

Lopputulos voi olla, että Google ja yhdysvaltalaisyritykset menettävät markkinaosuuksia. Kukkulan kuninkaaksi tapaa lopulta nousta edistynein tekniikka.

Verkkolaitteita koskevalla taistolla on vaikutuksensa myös Nokian verkkotuotteiden menestykseen ja sitä kautta Oululle. Lopputuloksen ennustaminen on vielä aikaista.