Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Trump lähti lau­kal­le Suomen hä­vit­tä­jä­han­kin­nois­ta – kehui Suomen so­ti­las­me­no­ja ja vahvaa ar­mei­jaa

Presidentti Donald Trump teki Valkoisessa talossa selväksi, että hän pitää Suomesta ja näkee maan Yhdysvaltojen läheisenä liittolaisena.

Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden tapaamisen jälkeen.
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden tapaamisen jälkeen.
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden tapaamisen jälkeen.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Presidentti Donald Trump teki Valkoisessa talossa selväksi, että hän pitää Suomesta ja näkee maan Yhdysvaltojen läheisenä liittolaisena.

Myös henkilökohtainen suhde vierailijavaltioon nousi ajoittain esiin. Heti Sauli Niinistön vierailun alussa Trump vastasi Lännen Median lennosta esittämään kysymykseen terveisistä suomalaisille:

– Me rakastamme suomalaisia! Presidentti (Niinistö) muisti, että olin siellä 90-luvulla. Olin kuuluisa jo siihen aikaan, Trump vitsaili vierailustaan Raumalle yli 20 vuotta sitten.

Presidenttien vajaan tunnin pituisen tapaamisen jälkeen Trump kehui Suomea lehdistötilaisuudessa, jonka uutiskanava CNN ja monet kanavat välittivät katsojilleen suorana lähetyksenä. Syynä kiinnostukseen ei tosin ollut Suomi, vaan oman maan polttavat puheenaiheet. Niin on käytännössä aina, kun Valkoisessa talossa vierailee pienten ja ongelmattomien maiden johtajia.

Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden tapaamisen jälkeen.
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden tapaamisen jälkeen.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Amerikkalaisia toimittajia kiinnosti ensiksi Texasia kohdannut hirmumyrskyn jälkeinen tulva ja Trumpin matka tulva-alueelle Houstoniin tiistaina. Trump oli kuitenkin kohtelias isäntä ja varmisti, että suomalaiset toimittajat pääsivät esittämään kysymyksiä myös Niinistölle. Trumpin kehotuksen jälkeen Lännen Media pääsi esittämään kysymyksen ilmastonmuutoksesta ja arktisen alueen luonnonsuojelusta.

Etukäteen valmistelemassaan viestissä Suomen kansalle Trump kiitti Suomen panoksesta Isis-terroristien torjunnassa, Afganistanin kriisinhallinnassa ja joukoista, jotka maan pinnalla Irakissa kouluttavat joukkoja. Trump ilmaisi osanottonsa suomalaisille Turun terrorihyökkäyksen johdosta ja vakuutti Yhdysvaltojen olevan solidaarinen ja haluavan, että terroristeilta viedään rahoitus ja suojapaikat ja että heidän kovin heikentynyt ideologiansa tuhotaan.

Trump Venäjästä: ”Pidän monia maita turvallisuusuhkina”

Niinistö myhäili vierestä, kun Trump innostui kehumaan Suomea ja vakuuttamaan, että Yhdysvallat tulee Suomen avuksi tarpeen vaatiessa. Suomalaistoimittajan kysymyksen Venäjästä turvallisuusuhkana Trump kiersi vastaamalla, että hän pitää monia maita turvallisuusuhkana.

Trump on tunnettu kovista sanoistaan monia ihmisiä ja tahoja kohtaan, mutta merkille pantavasti hän ei yleensä arvostele suoraan Venäjää eikä Vladimir Putinia. Niin hän ei tehnyt nytkään.

Trump vastasi kysymykseen mahdollisesta avunannosta sotilaallisessa uhkatilanteessa, että Yhdysvaltojen ja Suomen suhde on läheinen. Hän lisäsi: ”Olemme aina valmiita ottamaan Suomen mukaan.” Tapaamisen kokonaisuudesta välittyi hyvin, että Suomi on osa läntistä liittoumaa ja Yhdysvalloille tärkeä.

Trump vastaa kysymykseen Venäjän uhasta ja Suomesta Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.
Video: Matti Posio

Lehdistötilaisuuden lopussa Trump lähti ensin laukalle puhuessaan Suomen hävittäjähankinnoista. Hän innostui kehumaan Suomen panostuksia omaan turvallisuuteensa.

Trump sanoi, että ”yksi tapahtumassa olevista asioista on, että te olette ostamassa suuria määriä mahtava F18-lentokoneitamme Boeingilta”. Suomalaiselle medialle ilmoitus tuli yllätyksenä.

– Se on yksi mahtavista koneista, yksi mahtavista taisteluhävittäjistä. Ja te ostatte muutakin sotilastarpeistoa, ja mielestäni ostatte hyvin viisaasti. Tiedän kaikki sotilaslaitteet ja olen samaa mieltä kaikesta mitä ostatte, hän kertoi minulle siitä aiemmin, Trump sanoi ja osoitti Niinistöä.

Suomen presidentinkanslia joutui myöhemmin muistuttamaan toimittajille, että Suomen hävittäjäkaupoista ei ole vielä edes tarjouspyyntöjä lähetetty. Hornet-hävittäjien korvaaminen on vasta tietopyyntövaiheessa.

”Suomella on yhdet suurimmista asevoimista maailmassa”

Niinistön hämmentynyt ilme vaihtui iloiseksi, kun Trump jatkoi pitävänsä Suomea yhtenä sotilaallisesti kunnioitetuista maista.

– Sillä on suuret asevoimat kokoisekseen maaksi. Suhteutettuna varmaan yhdet suurimmista koko maailmassa.

Tähän Niinistö reagoi: - Luulenpa niin.

– (Suomi on) hyvin kunnioitettu maa sotilaallisesti ja laajemmin kuin sotilaallisesti. Joten toivottavasti ei koskaan ajauduta siihen (että Suomi tarvitsisi sotilaallista apua Yhdysvalloilta), Trump päätti.

-
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Noin puolen tunnin mittaiseksi venynyt lehdistötilaisuus päättyi Trumpin Suomi-kehuihin. Niiden jälkeen Trump nopeasti kiitti kaikkia ja lähti East Roomista.

Hänen perässään poistuivat varapresidentti Mike Pence, ulkoministeri Rex Tillerson ja puolustusministeri James Mattis, jotka osallistuivat Valkoisen talon vierailuun puhumatta medialle. Lehdistötilaisuudessa olivat paikalla Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Huckabee Sanders ja Trumpin medianeuvonantaja Kelly Ann Conway.

Tilaisuuden päätyttyä puolentusinaa amerikkalaista televisiokanavaa aloitti suorien raporttien juontamisen salin keskellä. Turvamiehet saattelivat suomalaisen lehdistön Valkoisesta talosta aidan ulkopuolelle Washingtonin lämpimään iltaan.