Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Trump eh­dot­taa kon­ser­va­tii­vis­ta Amy Coney Bar­ret­tia kor­keim­man oi­keu­den uudeksi tuo­ma­rik­si

Presidentti Donald Trump on nimittämässä pikavauhtia seuraajan viime viikolla menehtyneelle korkeimman oikeuden tuomarille Ruth Bader Ginsburgille. Tuomariksi on nousemassa Amy Coney Barrett, joka on tunnettu konservatiivisista kannoistaan. Kansalaisjärjestöt pelkäävät, että Barrettin nimitys voi johtaa laillisen aborttioikeuden kumoamiseen.

Amy Coney Barrett puhui Valkoisen talon pihalla lauantaina, kun presidentti Donald Trump oli esitellyt hänet ehdokkaakseen korkeimman oikeuden tuomarin virkaan.
Amy Coney Barrett puhui Valkoisen talon pihalla lauantaina, kun presidentti Donald Trump oli esitellyt hänet ehdokkaakseen korkeimman oikeuden tuomarin virkaan.
Kuva: SHAWN THEW

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdottaa korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi Amy Coney Barrettia.

Liittovaltion veetoomustuomioistuimen tuomari Barrett on roomalaiskatolinen ja hänet mielletään arvoiltaan konservatiiviseksi.

Jos republikaanien hallitsema senaatti vahvistaa nimityksen, Barrett korvaisi viime viikolla menehtyneen Ruth Bader Ginsburgin.

Trump julkisti ehdokkaansa lauantaina, Suomen aikaa puoliltaöin. Barrettia on arveltu Trumpin ehdokkaaksi maanantaista lähtien, ja loppuviikosta republikaanilähteet vahvistivat tämän yhdysvaltalaismedioille.

Republikaanien valta voi lisääntyä

Korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen. Jos 48-vuotiaan Barrettin nimitys vahvistetaan, hänestä tulee viides nainen koskaan tässä virassa ja kolmas presidentti Trumpin nimittämä korkeimman oikeuden tuomari.

Ennen Ginsburgin kuolemaa neljä korkeimman oikeuden tuomareista oli liberaaleihin kallellaan ja demokraattipresidenttien nimittämiä.

Republikaaneilla taas on viisi omaa nimitystään oikeusistuimessa. Uusi, kuudes nimitys veisi tuomioistuimen republikaanien haltuun 6–3-asetelmalla.

Korkeimmalla oikeudella on iso rooli Yhdysvaltain politiikassa, sillä se tulkitsee perustuslakia ja ratkaisee arvoihin pohjautuvia kysymyksiä, kuten aborttiin, aselainsäädäntöön ja kuolemantuomioon liittyviä kiistoja.

Nimitys näyttää jo varmalta

Korkeimman oikeuden tuomarit nimittää presidentti, mutta nimitys on vahvistettava senaatissa.

Trump on pyytänyt senaattia vahvistamaan uuden tuomarin nimityksen ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, jotka pidetään 3. marraskuuta. Demokraatit ja puolueen presidenttiehdokas Joe Biden vastustavat tätä.

Republikaaneilla on senaatissa enemmistö 53 edustajalla demokraattien 47:tä vastaan, mutta kaksi republikaanisenaattoria on jo ehtinyt ilmoittaa vastustavansa tuomarinimitystä näin lähellä marraskuisia presidentinvaaleja.

Mahdollisena kolmantena vastustajana pidettiin Trump-kriitikko Mitt Romneytä, mutta hän kertoi tukevansa Trumpin tuomarinimitystä keskiviikkona.

Amy Coney Barrett työskentelee tällä hetkellä tuomarina liittovaltion veetoomustuomioistuimessa. Kuva vuodelta 2013, kun silloinen oikeustieteen professori Barrett opetti Notre Damen yliopistossa.
Amy Coney Barrett työskentelee tällä hetkellä tuomarina liittovaltion veetoomustuomioistuimessa. Kuva vuodelta 2013, kun silloinen oikeustieteen professori Barrett opetti Notre Damen yliopistossa.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell lupaa äänestyksen, vaikka vaaleihin on enää viisi ja puoli viikkoa aikaa. Vuonna 2016 hän sanoi, ettei tuomarinimityksiä pitäisi tehdä vaalikauden viimeisenä vuotena, ja kieltäytyi edistämästä demokraattipresidentin tekemää tuomarinimitystä senaatissa. Tuolloin presidentinvaaleihin oli aikaa vielä kahdeksan kuukautta.

Vastatoimena demokraattien parissa on keskusteltu korkeimman oikeuden tuomarimäärän kasvattamisesta tulevalla vaalikaudella.

Kuka on Amy Coney Barrett?

Roomalaiskatolinen Amy Coney Barrett uskoo perustuslain kirjaimelliseen tulkintaan ja vastustaa aborttia.

Barrett sanoi vuonna 2013, että "elämä alkaa hedelmöityksestä". Tuolloin oli kulunut 40 vuotta siitä, kun abortti laillistettiin Yhdysvalloissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan aborttia vastustava kansalaisjärjestö Americans United For Life pitää Barrettia parhaana seuraajana muun muassa sukupuolten tasa-arvoa puolustaneelle Ginsburgille. Aborttioikeutta puolustavat järjestöt pelkäävät, että Barrettin nimitys voi johtaa laillisen aborttioikeuden kumoamiseen.

Tuomarina Barrett on äänestänyt presidentti Trumpin tiukkojen maahanmuuttolinjausten ja laajempien aseenkanto-oikeuksien puolesta.

Barrett on toiminut aiemmin myös Notre Damen yliopiston oikeustieteen professorina ja vuonna 2016 edesmenneen korkeimman oikeuden tuomarin Antonin Scalian esittelijänä.

Barrettilla on aiemmin liittovaltion syyttäjänä toimineen miehensä kanssa seitsemän lasta, joista kaksi on adoptoitu Haitilta.