Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

TPS venytti to­den­nä­köis­tä koh­ta­loaan lii­ga­fi­naa­leis­sa – Elmeri Eronen laukoi tur­ku­lai­sil­le avaus­voi­ton

Tappara ei onnistunut käyttämään ensimmäistä katkopaikkaansa.

Turku
TPS:n ja Tapparan mestaruustaisto jatkuu, TPS rökitti tamperelaiset
Video: MTV

Jääkiekon Suomen mestaruus oli tiistai-iltana ensimmäistä kertaa katkolla Tapparalle, mutta tamperelaisjoukkue ei onnistunut käyttämään mahdollisuuttaan ja hävisi Turun Palloseuralle maalein 0–1.

Maalintekovaikeuksista läpi ottelusarjan kärsineen TPS:n Elmeri Eronen laukoi kotiyleisön riemuksi ottelun avausmaalin päätöserän puolivälin jälkeen.

TPS kavensi ottelusarjan 1–3:een, mutta vain venytti todennäköistä kohtaloaan. Liigan historiassa kukaan ei ole noussut finaalisarjan 0–3-tappioasemasta mestariksi.

Ylipäätään Liigan pudotuspeleissä on nähty vain kerran nousu ottelusarjan 0–3-tappioasemasta voittoon, kun Blues kuroi keväällä 2012 KalPan etumatkan kiinni ja eteni välieriin voitoin 4–3.

TPS:ltä temppu edellyttäisi vielä kolmea peräkkäistä voittoa, joista kahta Tampereelta, jossa joukkueet kohtaavat seuraavan kerran torstaina.

Maalit säännöstelykortilla

Perinneseurojen Tapparan ja TPS:n finaalisarja on ollut historiallisen vähämaalinen. Liigan ensimmäisenä pudotuspelikeväänä 1976 mestaruus ratkaistiin paras kolmesta -menetelmällä, ja TPS kukisti Tapparan voitoin 2–0. Joukkueet tekivät finaalisarjassa yhteensä vain kahdeksan maalia.

Tänä keväänä Tappara voitti kaksi ensimmäistä peliä 2–1 ja kolmannen 3–1. Tiistaina finaalisarjan maalimäärä kasvoi 11:een, joten kokonaislukema voi jäädä keväiden 1998 ja 2005 lukeman 13 alle.

Heljanko ja Karejev pääosissa

Tapparan maalivahti Christian Heljanko ja TPS:n Andrei Karejev näyttelivät pääosia kaksi ensimmäistä erää. Karejev hoiti tonttinsa varmasti, mutta Heljanko esitteli kylmäpäisyyttään erityisesti avauserässä. Hän luisteli vastaan Jack Rodewaldin läpiajoon ja kurotti mailallaan kiekon kanadalaisen ulottumattomiin. Vähän aiemmin Tappara kesti TPS:n ylivoimapelin, joka jäi ponnettomaksi.

Toisessa erässä Heljanko koppasi Rodewaldin ohjauksen ja mitätöi Juuso Pärssisen ylivoimalaukauksen. Yläkatsomoon survotut Tapparan kannattajat palkitsivat maalivahdin äänekkäillä Heljanko-huudoilla.

Päätöserän alussa Heljanko kesti jälleen Rodewaldin maalintekopaikan, kun kanadalainen nosti kiekon maalin yli.

Turkulaisilla oli vara tuhlata ylivoimat ensimmäisessä ja toisessa erässä, mikä jatkoi TPS:n ylivoimapelin vaikeuksia, mutta Eronen sivalsi b-pisteiden välistä ratkaisun tasaviisikoin. Yli 10 000 katsojaa yltyivät vielä huutoon päätösminuutilla, kun TPS:n Juhani Jasu ja Tapparan Joona Luoto tarjoilivat näytteen painitaidoistaan.