Tove Jans­so­nil­le suo­si­tel­laan li­pu­tus­päi­vää – elo­kuus­sa li­pu­te­taan kir­jai­li­jal­le ja suo­ma­lai­sel­le tai­teel­le

Tove Jansson (1914-2001) on merkittävä ja kansainvälisesti tunnustettu kuvataiteilija ja kirjailija, jonka teoksia on käännetty yli 50 kielelle.

-
Kuva: Pekka Peura

Tove Janssonille ja suomalaiselle taiteelle suositellaan liputuspäivää.

Sisäministeriö kertoi perjantaina, että se suosittaa yleistä liputusta koko maassa sunnuntaina 9. elokuuta 2020 Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen johdosta. Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan kyseisenä päivänä.

9. elokuuta liput nostetaan salkoon aamulla kello 8 ja lasketaan illalla kello 21. 

Asiaa STT:lle kommentoineen sisäministeriön erityisasiantuntija Hannele Huvilan mukaan kyseessä on liputussuositus ja päivä tulee vakiintuneiden liputuspäivien ryhmään, mikäli kansalaiset liputtavat aktiivisesti ja ottavat liputuspäivän omakseen. Samaa käytäntöä on STT:n mukaan sovellettu esimerkiksi Jean Sibeliuksen ja Minna Canthin päivien osalta. 

Tove Jansson (1914-2001) on merkittävä ja kansainvälisesti tunnustettu kuvataiteilija ja kirjailija, jonka teoksia on käännetty yli 50 kielelle. Hänen tunnetaan parhaiten muumikirjoistaan, mutta Jansson oli myös arvostettu taidemaalari ja kuvittaja. Janssonin monissa teoksissa käsitellään vähemmistöjen asemaan, erilaisuuden kokemukseen ja hyväksymiseen liittyviä teemoja. 

– Liputuspäivällä voimme jatkossa juhlistaa Tove Janssonin ainutlaatuista vaikutusta suomalaiseen taiteeseen ja kirjallisuuteen sekä juhlistaa upeaa suomalaista taidetta laajemminkin, sisäministeri Maria Ohisalo toteaa.

Lue myös: Tove Jansson rakasti merta, pelkäsi pimeää ja halusi erakoitua: "Olin puhunut niin paljon tyhmyyksiä ja sitä paitsi minä en sovi jul­ki­suu­teen", lue Kalevan hen­ki­lö­haas­tat­te­lu vuodelta 1978

Juttua muokattu kello 10.59: Täsmennetty, että kyse on vasta liputussuosituksesta, eikä vakiintuneesta liputuspäivästä.