Tor­nios­sa syttyi kou­lu­ka­pi­na

Tornion valtuuston maanantai-iltainen kouluverkkopäätös viritti spontaanin koulukapinan torniolaisissa Karungin ja Arpelan kyläkouluissa. Niissä molemmista lakkautetaan yläasteet ensi syksystä ja niiden puolitoistasataa oppilasta kuljetetaan kaupunkiin, Putaan ja Raumon kouluihin.

Tornion valtuuston maanantai-iltainen kouluverkkopäätös viritti spontaanin koulukapinan torniolaisissa Karungin ja Arpelan kyläkouluissa. Niissä molemmista lakkautetaan yläasteet ensi syksystä ja niiden puolitoistasataa oppilasta kuljetetaan kaupunkiin, Putaan ja Raumon kouluihin.

Karungin koulun rehtori Rauni Pennanen laski tiistaina, että kouluun ilmaantui yläluokkien 86 oppilaasta 14. Kehotus koululakkoon oli kulkenut kännyköiden tekstiviestinä oppilaalta toiselle.

"Itsellänikin oli töihin ajaessani melkein hautajaismainen tunnelma, mutta tätä en osannut odottaa", Pennanen kertoi.

"Minulla ei ole hajuakaan, montako oppilasta huomenna kouluun tulee. Kuulin, että tämä kestäisi päivän, mutta myös sellaista, että viikon."Aula tyhjeni
hujauksessa


Arpelan koulun rehtori Jaakko Junes saattoi vain ihmeissään katsoa, kun koulun aula tyhjeni yhdessä hujauksessa juuri ennen päivänavausta.

Kaikki yläluokkien 63 oppilasta kipaisivat linja-autoon ja matkasivat kaupungin keskustaan valistamaan koulutoimenjohtaja Jyri Ulvista, ettei maaseutukouluja saa lakkauttaa.

Yläasteen viimeisellä luokalla oleva Henna Toratti vakuuttaa, että päätös oli spontaani ja oppilaiden itsensä tekemä. "Me vain päätettiin aamulla, että hypätään linja-autoon ja lähdetään."

Kireän koulukeskustelun aikana on masinoitu ajatusta, kuinka Arpelan koulun oppilaat itse asiassa tahtoisivatkin lähteä kaupunkikouluun. Henna Toratti ampuu väitteen alas. "Kukaan ei halua!" Hän uskoo, että koulua jatketaan keskiviikkona normaalisti.

"Eihän tämä tilanne ole opettajien vika eikä meidän tartte olla siitä Arpelalle vihaisia. Ensi vuonna nuorempien pitäisi sitten vain jäädä pois sieltä kaupungin koulusta.""Kiellettyä, mutta positiivista"


Jaakko Junes kävi ulkona evästämässä lähtijöitä, että tällainen suora toiminta on kiellettyä eikä niin saa tehdä. "Kaikki sanoivat, että he tietävät sen. Ja sitten he lähtivät."

Junes ei silti kiellä iloaan. "Nimenomaan on oikein positiivista ja hyvä merkki, että löytyy tämmöistä ja että menivät kertomaan mielipiteensä. Se oli hyvinkin spontaani mielenilmaus ja seuraamusten suhteen ollaan aika varovaisia."

Arpelan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Markku Toratti sanoo olleensa ulosmarssista etukäteen täysin tietämätön. "Lapsille ei ole annettu ohjeita, mutta minusta on ihan oikein, että tämän tekivät. En tiedä, kuka keksinyt, mutta fiksuja oppilaita ovat."

Valtuusto teki kouluverkkopäätöksen lopulta äänin 27-15, yksi tyhjä.

Päätös sisältää Putaan lukion siirtämisen yhteislyseon lukion kanssa samaan rakennukseen Suensaarelle, Arpelan, Karungin ja Suensaaren yläasteiden oppilaiden sijoittamisen Putaalle ja Raumolle, Raumon alaluokkien oppilaiden siirron Kivirannalle ja Yliliakan koulun oppilaiden sijoittamisen Vojakkalan kouluun. Siirrot koskevat satoja oppilaita.