Tilaajille

Torilla ta­paa­vat ra­vi­mie­het kun­nioit­ta­vat kes­kus­te­lu­kump­pa­niaan: "Jo­kai­nen saakoon olla omassa us­kos­saan au­tuaal­li­sia"

Kauppatorin Haaponiemen kahvilassa käyvien miesten keskinäinen ystävyys kestää erimielisyydet. Yhteistä aikaa ei haluta käyttää riitelyyn.

Oulun kauppatorilla Haaponiemen kahvilassa ovat paikat vähissä, vaikka kello lyö vasta aamuyhdeksää. Aurinkovarjoilla varustetulta terassilta kuuluu puheensorinaa. Sen perällä istuvasta kolmihenkisestä miesjoukosta kaikki nostavat katseensa. Yhden hymy nousee korviin asti. 

– Tänne vaan istumaan, mies viittoo ja osoittaa sormellaan vapaata paikkaa. Hän on Tuure Sankari, monitoimimies. Seurassa ovat Heikki Kärnä ja Matti Heikkinen. Kaikki ovat paljasjalkaisia oululaisia.

Kauppatorin kesäparlamentti kokoontuu kesällä torikahvilassa, sillä Kauppahalli on kiinni remontin vuoksi. Nopeasti käy ilmi, että Sankari on kyseisen torikahvilan entinen omistaja.

– Aloitin makkaranmyynnillä vuonna 1969. Saatoin myydä lauantaisin kolmensadan markan edestä makkaraa, Sankari kertoo. Siitä kehkeytyi kahvila.

Nyt Sankarin tytär Satu Haaponiemi pitää paikasta huolta. Torikahvilan valikoima on vaihtunut makkaroista leipomotuotteisiin. Satua ja hänen ruoantaitolaittoaan, erityisesti voileipiä ja pannukakkuja, kehutaan vuolaasti.

– Me käymme täällä joka päivä, Sankari kertoo.