Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Top­pi­lan öl­jy­vuo­don puh­dis­tus­työ jatkuu vii­kon­lo­pun yli – mukana myös WWF:n va­paa­eh­toi­sia

Oulun Energian Toppilan voimalaitoksella torstaina tapahtuneen öljyvuodon puhdistustyöt jatkuvat pelastuslaitoksen mukaan todennäköisesti ensi viikolle.

Pelastuslaitos rajasi torstaina öljyvuotoa Toppilansalmesta öljypuomein.
Pelastuslaitos rajasi torstaina öljyvuotoa Toppilansalmesta öljypuomein.
Kuva: Mikko Jurvelin

Oulun Energian Toppilan voimalaitoksella torstaina tapahtuneen öljyvuodon puhdistustyöt jatkuvat pelastuslaitoksen mukaan todennäköisesti ensi viikolle. Puolen päivän aikaan tapahtuneessa öljyvuodossa Toppilansalmeen pääsi valumaan satoja litroja kevyen ja raskaan polttoöljyn seosta.

Oulun Energian käyttöpäällikkö Tommi Kantola kertoi torstaina Kalevalle, että vuoto sai alkunsa, kun 1,5 kuution kokoinen säiliö rikkoutui paineen nousun vuoksi.

Pelastuslaitos rajasi torstaina öljyvuotoa Toppilansalmesta öljypuomein ja aloitti vuodon keräämisen veden pinnalta. Öljyä ehti levitä jonkin verran Toppilansalmen ja Meri-Toppilan puiston väliselle vesistö- ja ranta-alueelle.

Viranomaiset ovat kartoittaneet päästön laajuutta rannoilta kävellen sekä vesistöstä pelastuslaitoksen venekaluston ja rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen avulla.

Pelastuslaitoksen mukaan perjantai-iltana näyttää siltä, että lounaistuuli on työntänyt puomituksen ulkopuolelle ehtineen öljyn rantaan. Toppilansalmen edustan merialueelta ei ole tehty öljyhavaintoja.

Rantojen puhdistustyö aloitettiin perjantaina. Työn arvioidaan jatkuvan ainakin alkuviikkoon saakka. Rantapuhdistukseen on kutsuttu myös ympäristö järjestö WWF:n vapaaehtoista öljyntorjuntahenkilöstöä.

Toppilansalmeen asetetut öljypuomit haittaavat ainakin viikonlopun ajan veneilyä. Veneilyä alueella on hyvä välttää.

Pelastuslaitos pyytää veneilijöitä ilmoittamaan mahdollisista öljylautoista Toppilansalmen edustan merialueella hätäkeskukseen 112.