Pääkirjoitus

Tiukka vaalitulos lataa hallitusneuvotteluihin tiukat jännitteet – suurtappion kärsinyt keskustakaan ei halua vetäytyä sivuun

Kolme puoluetta kisasi eduskuntavaalien ykköspaikoista loppumetreille asti.Keskusta koki karvaan tappion, ja perussuomalaiset teki paluun kärki-ryhmään.

Kolme puoluetta kisasi eduskuntavaalien ykköspaikoista loppumetreille asti. Keskusta koki karvaan tappion, ja perussuomalaiset teki paluun kärkiryhmään. Hallitusneuvotteluista on tulossa työläät.

Eduskuntavaalien ykköspaikkaa jaettiin vielä myöhään sunnuntai-iltana ääntenlaskennan loppumetreillä. SDP oli pitkään lähimpänä ykköspaikkaa. Kokoomus ja perussuomalaiset kuitenkin hengittivät niskaan lähempänä kuin mitä viime viikkojen ennusteista saatettiin päätellä.

Vaalien suuri häviäjä oli joka tapauksessa keskusta. Hallitusvastuun ja hankalien päätösten taakka siis kaatui paljon raskaampana keskustan kuin kokoomuksen niskaan. Keskustan äänisaalis oli putoamassa jopa seitsemällä prosenttiyksiköllä neljän vuoden takaisesta. Oulun vaalipiirissäkin keskustan kannatus suorastaan romahti.

Puolueen asemia hallitusneuvotteluissa surkea tulos heikentää ilman muuta. Puheenjohtaja Juha Sipilä ei kuitenkaan ainakaan vielä ottanut suuntaa oppositioon eikä myöskään kohti vaatimattomampia tehtäviä johtamassaan puolueessa.

Vaalien seuratuimpia ilmiöitä viimeisten kampanjaviikkojen aikana oli perussuomalaisten nousu. Se näytti sunnuntaina tuovan vähintään samankokoisen edustajajoukon eduskuntaan kuin neljä vuotta sitten.

Puolueen edustajamäärä nousi siis rajusti siitä, mitä se oli kesän 2017 hajaannuksen jälleen. Puolueella oli siten täysi syy juhlia tulosta.

Vaalien suuria trendejä oli vasemmistopuolueiden nousu. Vielä selvemmästä ilmiöstä voi puhua, kun mukaan laskee SDP:n ja vasemmistoliiton oheen vielä vihreät, jotka näyttivät saavat historiallisen komean vaalituloksen.

Tämä käänne tulee varmasti näkymään sekä hallituksen kokoonpanossa että politiikassa. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden voimin enemmistöhallitusta ei kuitenkaan synny.

Hallitukseen tarvitaan nyt puolueita kahdelta puolelta poliittisen kentän keskiviivaa. Puoluejohtajat olivat kuitenkin hyvin pidättyväisiä tulevan koalition koostumuksesta puhuessaan. Ovia pidettiin kaiken varalta auki useaan suuntaan.

Vaalien toinen suuri ilmiö oli puolueiden kannatuserojen tasoittuminen. Kun tuloslaskenta oli vielä kesken, yksikään puolue ei näyttänyt saavan edes 18 prosenttia äänistä.

Hallituksessa tultaneen näkemään vähintään neljä puoluetta. Se lisää hallitusohjelman laatimisen vaikeuskerrointa. Edessä voi olla viikkojen jumitus. Se ei tiedä hyvää valmistautumiselle tulevaan EU:n puheenjohtajuuskauteen.

Oulun vaalipiirissä konkretisoituivat sekä keskustan ruma tappio että perussuomalaisten viime kuukausien nousu. Suunta näytti olevan kohti nuorempia edustajia tappion kärsineissä keskustassa ja kokoomuksessa. Ääntenlaskennan loppuvaiheessa kaksi jatkoa hakenutta keskustaedustajaa oli putoamassa.

Pienistä puolueista kansan tuomio osui koko maassa jyrkimmin siniseen tulevaisuuteen. Työnsä päättäneessä eduskunnassa puolueella oli viime vaiheessa 17 edustajaa, mutta nyt tulos oli lohduton nolla.

Puolueen tulevaisuudesta kuullaan tänään maanantaina lisää.

Päätökseen näytti tulevan myös Paavo Väyrysen eduskuntaura. Hänellä on nyt pelastusrenkaana eurovaalit.