Tint­ti-sar­ja­ku­vaa syy­te­tään ra­sis­mis­ta

Tintti-sarjakuvaa syytetään taas rasismista. Brysselissä opiskeleva kongolainen Mbutu Mondondo Bienvenu vaatii, että sarjakuva "Tintti Afrikassa" vedetään pois myynnistä.

Tintti-sarjakuvista on tehty myös elokuvia.
Tintti-sarjakuvista on tehty myös elokuvia.
Kuva: Maikkola Tapio

Tintti-sarjakuvaa syytetään taas rasismista. Brysselissä opiskeleva kongolainen Mbutu Mondondo Bienvenu vaatii, että sarjakuva "Tintti Afrikassa" alkuperäiseltä nimeltään "Tintin au Congo" vedetään pois myynnistä.

Bienvenun mukaan kirja kuvaa afrikkalaiset stereotyyppisinä mustaihoisina, joita valkoiset siirtomaaisännät hallitsevat. Nykyinen Kongon demokraattinen tasavalta oli Belgian siirtomaa vuoteen 1960 asti.

Hakemus sarjakuvan poistamisesta myynnistä on saapunut syyttäjälle elokuun alussa. Jutun ratkaisua voidaan joutua odottamaan kuitenkin puoli vuotta.

Tintti-sarjakuvan oikeudet omistava kustantamo Moulinsart on tietoinen tapauksesta. Kustantamon mukaan sillä ei ole mahdollisuuksia vetää vuonna 1931 julkaistua sarjakuvakirjaa pois myynnistä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun samaista sarjakuvaa syytetään rasismista. Britannian tasa-arvokomitea kehotti aiemmin tänä vuonna kirjakauppoja siirtämään Tintti-sarjakuvan lastenkirjojen joukosta aikuisille tarkoitettujen kirjojen jatkeeksi.