Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Tin­der-ko­ke­muk­sia viikon ajalta: 40 kon­tak­tia, lu­kui­sia kes­kus­te­lu­ja ja kaksi ta­paa­mis­ta

Tinder on helppo keino saada uusia tuttavuuksia.

Toimittaja Daniel Wallenius testasi Tinder-sovellusta viikon ajan.

Päällimmäisenä kokemuksena Tinderistä jää mieleen kaksi asiaa. Se on äärimmäisen kätevä sovellus, jos haluaa tutustua uusiin ihmisiin. Sen maailma on kuitenkin äärimmäisen raadollinen, koska kuvilla on sen käytössä niin suuri merkitys.

Naispuolisia käyttäjiä löytyy Oulun seudulta toista sataa. Suurin osa heistä on alle 25-vuotiaita. Yli kolmikymppiset sen sijaan ovat harvassa. Joukosta löytyy uusia ja vanhoja koulukavereita, muutaman kaverin sisko, entisiä työkavereita ja jopa yhden tuttavan vaimo.

Lähialueen kriteerit täyttävät käyttäjät kahlaa läpi reilussa tunnissa. Hirveän kauaa ei yksittäisiin profiileihin voi tuhlata aikaa, huomio kiinnittyy kuviin. Yhdistävinä tekijöinä voivat olla Facebook-kaverit tai tykkäykset. Joidenkin kanssa yhdistäviä tekijöitä ei ole lainkaan. Sovelluksella voi siis tutustua myös täysin tuntemattomiin käyttäjiin.

Vajaan tunnin Tinderin käytön jälkeen puhelin kilahtaa. Ensimmäinen match on löytynyt. Alle 20 minuuttia menee ja seuraava käyttäjä on pitänyt näkemästään. Vuorokauden aikana kontakteja kertyy reilut kymmenen. Tässä vaiheessa on aika alkaa viritellä keskustelua.

Juttu ei luista kaikkien kanssa

Ensimmäiset keskustelut ovat yhtä tyhjän kanssa. Joko vastausta ei tule tai kumpikaan keskustelijoista ei vaikuta erityisen kiinnostuneelta viemään keskustelua eteenpäin. Vasta viidennen tai kuudennen keskustelun kohdalla juttu alkaa luistaa kunnolla. Yleensä keskustelu pitää avata itse, sillä käyttäjät tuntuvat jotenkin ujoilta aloittamaan. Tai sitten ajatus siitä, että miehen on tehtävä aloite elää hyvin vahvana myös Tinderissä.

Käyttäjien motiivit olla Tinderissä ovat varsin erilaisia: On seksiseuran hakijaa, uusien tuttavuuksien etsijää, uudelta paikkakunnalta kavereita kaipaavaa ja elämänsä rakkauden perässä juoksevaa. Sitten löytyy niitä, jotka kertovat vain testaavansa sovellusta huvikseen tai halunneensa uteliaana nähdä, moniko kaveri hakee seuraa.

Kolmantena päivänä Tinderistä löytyy kontakti, jonka kanssa on hauska jutella ja joka löytyy samalta paikkakunnalta. Parin tunnin keskustelun jälkeen tapaaminen järjestyy seuraavalle illalle pubiin. Paikalle saapuu nuori nainen, joka on tehnyt kotiläksynsä ja selvittänyt yhteiseltä tuttavalta, minkälaisen ihmisen oikein on tapaamassa. Parin tunnin jutustelun tuloksena Facebookiin kilahtaa seuraavana päivänä kaveripyyntö. Siitäkin huolimatta, että puolessa välissä tapaamista selvisi että pöydän toisella puolella istuu juttua kirjoittava toimittaja.

Koukkuun on helppo jäädä

Viikon käytön saldo on yli 40 kontaktia, lukuisia keskusteluita, kaksi tapaamista ja kolme sellaista ihmistä, joihin yhteydenpito hoituu nyt muita kanavia pitkin. Käyttäjät pohjoisessa ovat kuitenkin vähemmän aktiivisia kuin esimerkiksi Helsingissä, missä on käynyt niinkin, että Tinderistä on löytynyt seksiseuraa vartti liittymisen jälkeen.

Uusien tuttavuuksien löytäminen siis onnistuu, mutta kontaktien kerääminen Tinderissä kelpaa myös oman markkina-arvon kartoittamiseen ja itsetunnon kohottamiseen. Äärimmäisen koukuttavaa se ainakin on, sillä sovellukseen tulee nyt vilkaistua tunnin-parin välein.

Piditkö jutusta? Seuraa Kalevaa myös Facebookissa ja Twitterissä!

Näin Tinder-sovellus toimii

Tinderiin kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla. Sovellus hakee automaattisesti profiilikuvat, sivutykkäykset, kaverilistan ja Facebookin kirjoitetun oman kuvauksen.

Kun sovellukselle on antanut hakukriteerit, se alkaa saman tien näyttää hakualueella olevien käyttäjien profiileja.

Profiileista voi joko tykätä tai ne voi hylätä.Kun kaksi ihmistä on tykännyt toistensa profiileista, voi toisen käyttäjän kanssa aloittaa keskustelun.