koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Pääkirjoitus

Tii­vis­tä va­koi­lua myös Suo­mes­sa

Suomi on edelleen aktiivisen vakoilun kohdemaa. Vakoilun pääsuunta tulee idästä. Vakoilun kaikki muodot ovat käytössä eikä värväyksessä säästetä aikaa tai vaivaa.

Suomi ja myös Oulu ovat vakoilijoille houkutteleva kohde. Erityisen aktiivinen vakoilu tulee idän suunnalta.

Laiton tiedonkeruu on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Kiinnostus ei liioin ole laantumaan vaan kasvamaan päin. Tiivistyvän kanssakäymisen ja välttämättömien kaupallisten suhteiden varjona seuraa väistämättä myös vakoilua.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) myönsi äskettäin, että Suomeen kohdistuva vakoilu on ongelma, joka työllistää suojelupoliisia. Suojelupoliisin painopiste jakautuu terrorismin ja vakoilun torjuntaan.

Taloudellisten intressien tavoittelun lisäksi poliittinen ja sotilaallinen tiedustelu on voimissaan. Venäjän harjoittama taloudellinen ja tieteellistekninen vakoilu ei tiettävästi ole ohittanut perinteistä poliittista ja sotilaallista vakoilua.

Helsingin Sanomat kertoi äskettäin, että Suomessa toimivat tiedustelu-upseerit esiintyvät lähes aina diplomaatteina. Tässä suhteessa ei asioiden tila ole juuri muuttunut Neuvostoliiton ajoista, vaikka maan nimi on muuttunut.

Venäjän turvallisuuspalvelu, tiedustelupalvelu ja sotilastiedustelu toimivat edelleen aktiivisesti Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Kylmän sodan päättymisen jälkeen Venäjän vakoilukoneistojen kiinnostus on kohdistunut sen länsirajan valtioihin ja Pohjois-Amerikkaan.

Taloudellista ja sotilaallista intressiä ei aina voi erottaa toisistaan, sillä suomalainen telekommunikaatio-, nano- ja paikannusteknologia samoin kuin bio- ja lääketieteen tutkimus kelpaavat niin sotilaille kuin yrityksillekin.

Arktisen alueen merkityksen kasvu nostaa nämä alat kansainvälisen vakoilun kärkeen myös pohjoisessa.

Uutena ilmiönä on rantautunut pakolaisvakoilu, jossa turvapaikkaa hakenut painostetaan yhteistyöhön pelottelemalla omaisten kohtalolla kotimaassa. Autoritääriset valtiot pyrkivät myös tukkimaan pakolaisten suut häirinnällä tai kiristyksellä.

Venäjän tiukka lainsäädäntö viranomaisten auttamisvelvoitteesta puolestaan saattaa tehdä kaksoiskansalaisuuden saaneiden henkilöiden elämän tukalaksi.

Myös Venäjällä matkustavien virka-ja liikemiesten on tärkeä tiedostaa tiedustelun vaarat.
Venäjän turvallisuuspalvelu pyrkii värväämään erityisesti Naton ja EU:n tehtävissä toimivia diplomaatteja ja virkamiehiä. Värväyksessä ovat käytössä kaikki keinot. Tärkeiden henkilöiden pehmittämiseen käytetään aikaa ja rahaa.

Suomessa on syytä harkita pakolaisvakoilun kriminalisointia Ruotsin tapaan. Näin suojeltaisiin aidosti hädänalaisessa asemassa olevia ihmisiä, joita käytetään härskisti hyväksi.

Vainoharhaisuuteen ei ole syytä, mutta terveen maalaisjärjen käyttö on suotavaa. Avoin jutustelu on mukavaa, mutta kaikkia henkilökohtaisia tai työpaikkansa asioita ei kannata kertoa kenelle tahansa tai kailottaa niitä suureen ääneen puhelimessa tai jaella niitä sosiaalisessa mediassa.