Thys­senk­rup­pin his­si­lii­ke­toi­min­ta pää­ty­mäs­sä pää­oma­si­joit­ta­jil­le – hin­nak­si tuli 17,2 mil­jar­dia

Kilpailuviranomaisten ei odoteta panevan kapuloita rattaisiin.

Kilpailuviranomaisten ei odoteta panevan kapuloita rattaisiin.

Saksalainen teollisuusjätti Thyssenkrupp myy hissiliiketoimintansa Adventin, Cinvenin ja saksalaisen RAG-säätiön muodostamalle konsortiolle. Hinnaksi tulee 17,2 miljardia euroa, yhtiö kertoi tiedotteessaan torstai-iltana. Kauppa siunattiin yhtiön hallintoneuvostossa.

Kauppa vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän, jonka odotetaan varmistuvan vuoden loppuun mennessä. Thyssenkrupp sanoo, ettei odota viranomaisten asettavan kaupan toteutumiselle esteitä. Advent ja Cinven ovat molemmat sijoitusyhtiöitä, joiden liiketoimintaidea on ostaa, kehittää ja myydä yrityksiä.

Rahat on määrä käyttää pahasti velkaantuneen Thyssenkruppin velkataakan keventämiseen ja eläkevastuiden rahoittamiseen. Thyssenkrupp aikoo käyttää kauppahinnasta 1,25 miljardia euroa ostaakseen osuuden hissiliiketoiminnasta, joka on ollut yhtiön parhaiten kannattava osa.

Kilpailuviranomaisten reaktio huolestutti

Kone oli mukana kisassa saksalaisyhtiön hisseistä pitkään, mutta luovutti viime viikolla. Kone oli saksalaisyhtiön hisseistä kiinnostunut, koska katsoi, että yhtiöiden liiketoiminnot olisivat täydentäneet toisiaan maantieteellisesti. Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoi kauppahankkeen kaaduttua, että syynä vetäytymiseen oli Thyssenkruppin erittäin huono taloudellinen tila. Yhtiö halusi Koneelta 2,5 miljardin ennakkomaksun, joka saksalaisyhtiön mahdollisen konkurssin myötä olisi menetetty.

Thyssenkrupp ilmoitti vuorostaan hylänneensä Koneen yli 17 miljardin euron tarjouksen. Yleinen arvio on, että yhtiö pelkäsi tämänkin kaupan joutuvan kilpailuviranomaisten torppaamaksi. Viime vuonna Thyssenkruppin terästuotannon fuusio intialaisen Tata Steelin kanssa kaatui EU:n kilpailuosaston vastustukseen.

Sveitsiläinen hissijätti Schindler uhkasi nostaa useissa maissa oikeusjuttuja kilpailun vääristämisestä, jos Kone saisi Thyssenkruppin hissit itselleen. Kone liittoutui tarjouskilvassa pääomasijoitusyhtiö CVC Capitalin kanssa.